Зима

Зима
Пролет

26 октомври 2019 г.

Гешев да беше проблемът на държавата - с мед да го намажеш!

Мракобесието не е от вчера, а утре не започва от днес...

Новоизбраният главен прокурор Иван Гешев надмина всички досегашни в периода на прехода по лош старт на мандата. 


Не знам дали ще го доизкара и как ще носи този негативизъм, но няма да му е лесно. Както се "шегуват" форумите, при най-малката издънка спрямо покровителите си, може да изгори в спор за паркомясто.

Да, всички негови предшественици вдъхваха отначало повече доверие. Дори Филчев, за чието друго "аз" научихме впоследствие. И никой НИЩО забележимо не постигна в защита на правовия ред в страната, който си остава в катастрофално състояние независимо от прословутите 98% осъдителни присъди за битово-кокошкарски престъпления. Напротив, грабежът продължава главоломно, включително битово-кокошкарския. Но на първо място онзи, който доведе до "Кражбата на века", за която властта мълчи оглушително. 

Всички в прокуратурата, които подкрепиха кандидатурата на Гешев, са наясно с положението му. И със своето, което не им позволява да направят нещо различно. Същественото е, че след три десетилетия "преход", както в съдебната система, така и в цялата държавна машина, няма звено, което да си позволи различно поведение. Мнение - да, но само ако това е част от схемата. Както каза неотдавна премиерът Бойко Борисов, "наредил съм ги така: "Америка за България", Руската федерация, НАТО".

Както знаем, Борисов никога не се меси в работата на никого, освен когато му казва какво да прави, или просто го уволнява. Няма да има нужда от намеса и спрямо президента Румен Радев, чието опозиционно говорене е просто обратната страна на една и съща монета, подмятана умело за забавление на електората. Всеки ще бяга от това възможно най-законосъобразният и прозрачен избор на главен прокурор да му "се залепи" като леке върху костюма. А пък за ВСС, който гласува "по съвест" - още кариерни бонуси.   

Иначе цялата пушилка е наистина преекспонирана, защото това е положението. Включително в Брюксел, който щял да ни вади от мониторинга, но да остави там Румъния. Така го правим - постигаме реформата с ходене на море в Гърция всеки възможен уикенд. Пък онези с прехвалената им Кьовеши да висят с месеци по площадите. Щом протестите са рехави, защо контрапротестите да не са откровено лумпенски?!

В резюме пак по Борисов: "Това е като своя жена или свой мъж – омръзне ти за момент, ама после си викаш: По-добро от това няма. Може нещо за момент да ти се види по-русо, по-хубаво, ама след това леко, леко си се примъкваш у къщи и си мълчиш". 


Така премиерът отговори на въпроса има ли у ГЕРБ умора.


 Огнян Стойчев, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар