Зима

Зима
Пролет

19 октомври 2019 г.

Нов етап в борбата с бедността по света

Експериментирането стана неразделна част от борбата с един от най-големите световни проблеми...
 
Борбата с бедността по света продължава с пълна сила. 

То не са стратегии, то не са световни форуми. Например една от констатациите, които направи Световният икономически форум в Давос 2019 беше, че днешната глобализация увеличава неравенствата и че трябва да се вземат мерки.

От две десетилетия  енергичната борба срещу бедността се води и от науката. Тази година научната борба се увенча с Нобелова награда. Нейни носители станаха Абхиджит Банерджи, Естер Дюфло и Майкъл Креймър.

Техният огромен принос е, че те се сетиха, че ако искаме да борим ефективно бедността, то трябва проблемът да го разделим на много малки проблемчета и да започнем битката с всяко поотделно. Нещо като „Ако искаш да изядеш слон, трябва да го приемаш на много хапки“, както отбелязват известни икономисти.

Този новаторски извод учените са съчетали с провеждането на експерименти. Така експериментирането стана неразделна част от борбата с един от най-големите световни проблеми. (Припомнят ни, че всяка година по света умират 5 милиона деца, преди да са навършили 5 години, от болести, за които науката отдавна е открила лекарства).

Ето и пример за такъв експеримент. Някъде в Африка решават да ваксинират деца. Има два начина това да се случи. Единият е децата да отидат до пунктовете за ваксинация, другият е  семействата да чакат мобилен пункт да дойде до тях. А сега внимание! Започват да подаряват на родителите, които са довели децата си, нещо – например зърно. Този подход води до наплив към пунктовете за ваксинация. Експериментът е успешен! Благодарение на него повече деца оживяват и се включват след като пораснат в производството, което води до засилване на националната икономика. Тя като се засили и бедността намалява.

Засега не са заложени експерименти, чрез които ще се намали експлоатацията на природните ресурси на бедните страни от богатите; или ще се намали изтичането на мозъци от бедните страни към богатите; или ще се унищожат офшорните зони, което ще доведе до плащане на повече данъци; или ще се защитят бедните икономики от ефектите на неолибералната глобализация; или ще се спре да се прехвърлят пораженията от икономическите кризи върху бедните слоеве на населението и т.н. и т.н. 


Тези явления и съответно причини за възпроизводството на бедността и за увеличаване на неравенствата ще почакат своето научно осмисляне. Засега ще започнем с по-простото – например как да накараме бедния родител да си закара детето до пункта за ваксинация.

Юрий Борисов, 24may.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар