Зима

Зима
Пролет

4 октомври 2019 г.

Магистрала "Хемус" и Хеопсовата пирамида

Магистрала "Хемус" е нещо като Хеопсовата пирамида - първата й копка тъне някъде далеч във времето, строителите й отдавна са измрели и никой не знае как са я направили...

Късата ни памет ще ни вкара в беда, или най-малкото в някое недоразумение. 


Хората по света, и най-вече политиците, си имат врачки и гадатели, които на принципа "всичко ново е добре забравено старо", проникновено и вещо гледат в бъдещето. В такива случаи хората забравят за пропаданията на собствената си памет - важното е не какво се е случило, а какво ще се случи.

Пример за това е Силвио Берлускони - той върви ръка за ръка с гадателката си Теодора Стефанова.

Всъщност Теодора в последните години се изявява и като своеобразен личен гадател на премиера Бойко Борисов, може би покрай факта, че са приятели с италианския политик. Спомняме си (защо амнезията не е заразна!) как през 2010 г. при визитата си в София Берлускони призна: Бойко Борисов е толкова голям, че понякога ме засенчва!

При такова приятелство защо те да не делят една и съща гадателка?!

Но откакто звездата на Берлускони взе да клони към заник, Теодора все по-често гледа в бъдещето на българския премиер. Миналата година Стефанова му предсказа, че през 2019 г. Борисов ще срещне красива, интелигентна и умна жена, която ще го накара да реши, че не трябва повече да е сам и с нея той ще продължи напред. Но бъдещето му няма да е безоблачно, защото ще бъде предаден от най-близките си хора.

Дали премиерът е срещнал онази красива, умна и интелигентна жена, засега не е ясно. От първи копки, рязане на ленти, визити в чужбина и различни мероприятия на Борисов май не му остава много време да мисли по този въпрос. Но за предателството Теодора позна - случилото се с Цветан Цветанов е доказателство.

Очевидно тази гадателка има капацитет. Но съм сигурен, че има един-единствен въпрос, на който тя няма категоричен отговор: докога Бойко Борисов ще управлява България?

Въпросът е привидно лесен, но е истинско предизвикателство за всяка врачка. Теодора Стефанова за последно миналата година предрече, че правителството на Борисов ще си изкара мандата докрай. Но за после - нито дума.

Светлина по темата обаче хвърли самият премиер. Днес във Варна той припомни обещанието си да построи магистрала "Хемус" и чак тогава да си тръгне от властта.

Няма лошо, но понеже паметта ни е къса, ще припомним, че първата копка на "Хемус" или както са  наричали това шосе тогава "първото  от автомагистралния пръстен на Родината" е направена на 4 октомври през далечната 1974 година. Точно преди 45 години, в разцвета  на епохата "Тодор Живков"...

Тази магистрала е нещо като Хеопсовата пирамида за България - първата й копка тъне някъде далеч във времето, строителите й отдавна са измрели и никой не знае как са я направили. И най-вече, досущ като Хеопсовата пирамида, магистрала "Хемус" отмерва годините една по една, и от век на век все гледа към бъдното, надживявайки поколения българи. Наистина времето се страхува от пирамидите...

Очевидно, с оглед на обещанието на премиера, истинското предизвикателство пред всеки гадател би било да отговори на въпроса кога всъщност ще бъде построена докрай магистрала "Хемус". И така ще знаем и докога Бойко Борисов ще ни управлява.

От гледна точка на историческата логика би било нормално започнатото по време на Тодор Живков да бъде завършено от бившия негов охранител и настоящ премиер Бойко Борисов. За да се сложи край на твърдението, че наследниците на Живков (не преките, разбира се) не можели даже да боядисат това, което той бил построил.

Така че, да стискаме палци на премиера.

И няма смисъл да издребняваме за някакви си 45 години. Веднъж вече се зарекохме, че стигат, ама не познахме. Колкото - толкова.



Румен Савов, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар