Зима

Зима
Пролет

16 октомври 2019 г.

Реджеп Ердоган: Не можем да обявим примирие, докато не прочистим този район

Ердоган заяви, че не го тревожат американските санкции заради офанзивата
 
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че отхвърля призивите на американския президент Доналд Тръмп да обяви примирие и да спре турското военно настъпление в Североизточна Сирия.

Той заяви също, че не го тревожат американските санкции заради офанзивата, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс, като се позоваха на турската телевизия НТВ.

"Казват ни "Обявете примирие". Никога не бихме могли да обявим примирие", заяви турският лидер пред придружаващите го журналисти в самолета на връщане от посещение в Азербайджан.

Ердоган каза, че преговорите с Вашингтон и Москва за сирийските градове Кобане и Манбидж продължават и отбеляза, че не смята за нещо лошо навлизането на сирийските правителствени войски в град Манбидж, стига районът да бъде прочистен от терористи. "Не можем да обявим примирие, докато не прочистим този район", допълни той.

Турският президент каза, че в отговор на предложение на Тръмп за посредничество е заявил пред него, че страната му няма да преговаря с терористична организация, пише БТА.

Ердоган съобщи, че вчерашната атаката откъм Манбидж, при която беше убит един турски войник и ранени осем, е била предприета от сирийските правителствени сили в района.
Президентът обяви също, че алтернативи на американските изтребители Ф-35 са налице и вече са започнали да постъпват оферти.

Анкара и Вашингтон влязоха в конфронтация заради покупката от Турция на руски зенитни ракетни комплекси С-400, които според САЩ се несъвместими с отбранителните средства на НАТО и застрашават самолетите Ф-35, припомня Ройтерс.

Пред журналистите в самолета Ердоган каза, че през ноември-декември доставките на руските системи С-400 може да бъдат напълно завършени.



Няма коментари:

Публикуване на коментар