Зима

Зима
Пролет

16 октомври 2019 г.

Румен Радев: Футболът е огледало на състоянието на държавата

"Докато политици се изкушават да използват футболни агитки в протести и контрапротести, рецидивите ще продължават."
 
Президентът Румен Радев не приема държавна намеса в делата на футболната федерация.

"За мен е безпрецедентно държавата да се намесва в една независима институция. Управляващите са саморазобличиха, защото нито една федерация не носи отговорност за футболно хулиганство. БФС няма охранителни или разследващи функции", коментира държавният глава пред журналисти след церемонията по случай празника на ВВС.

"Искането за оставка по този повод е паническо бягство от отговорност на хората, които по закон я носят", допълни още той.

"Футболът е огледало на състоянието на държавата. Каквото е управлението на държавата, такова е състоянието на футбола", обобщи президентът.

В същото време Румен Радев уточни, че не е адвокат на подалия оставка шеф на БФС Борислав Михайлов, както и защити достойнството на държавата, която бе уличена в расизъм. Румен Радев даде да се разбере, че няма как по този начин да бъде обиждан народ, който е спасил десетки хиляди евреи през Втората световна война.

Той е категоричен, че не трябва да допускаме генерализация на България като расистка държава.

"Крайно неприятно е България, която спаси 50 хил. евреи, която не допусна нито един от тях да бъде изпратен в лагерите на смъртта, в най-ужасното за Европа време, да бъде олицетворявана с расизъм. Не трябва да допускаме генерализация на този проблем. Необходимо е държавата да приложи драконовски мерки по отношение на футболното хулиганство. Докато политици се изкушават да използват футболни агитки в протести и контрапротести, тези рецидиви ще продължават", допълни още държавният глава.

Вчера екипи на ГДБОП, националната полиция и специализираната прокуратура влязоха в Българския футболен съюз. По-рано през деня Бойко Борисов поиска оставката на на Борислав Михайлов заради позорния мач с Англия, при който България загуби с 6:0 и беше оцветен с расистки изяви по стадиона. Борисов заяви, че докато Михайлов е председател на БФС, държавата повече няма да даде нито лев за футбола. Едва следобед Борислав Михайлов подаде своята оставка, а премиерът обясни, че акцията в БФС е заради корупция и уговорени мачове.

По повод вчерашния Съвет за сигурност за ситуацията в Сирия, държавният глава коментира: "Първо представителите на службите за сигурност ни увериха ,че няма пряка заплаха за сигурността на страната. Трябва да признаем факта, че при внезапен масиран мигрантски натиск, България няма капацитета да се справи сама.

Затова и аз апелирам, че трябва да сме много активни и да използваме всички възможни лостове и механизми на ЕС. България има нужда от оперативен план за колективни действия на ЕС в случай на рязко нарастване на мигрантски натиск на нашата граница", допълни още Радев, цитиран от "Фокус". Според него трябва да е ясно коя държава, с какво участва.

Във връзка с Джок Полфриймън Радев заяви, че като президент няма да си позволи да коментира съдебно решение и призова никой да не се меси в работата на съдебния състав.


Няма коментари:

Публикуване на коментар