Лято

Лято

3 октомври 2019 г.

Кълве ли електоратът?

Айде, народе, кълви на обещанията... никой не може да свърши и наполовина, колкото могат те да ви обещаят...
 
Като са се юрнали отбор юнаци с мерак да ни управляват, та земята се затресе. 36 288 броя убедени в себе си, че са единствени, неповторими и стават за политици. 

Количеството е впечатляващо. Качеството - потресаващо!

На Главната в Пловдив проснали едни шатри, едни девойки и младежи ни пробутват шарени хартийки и балончета и ни казват да гласуваме за техния кандидат. Но ако ги попиташ защо, те гледат оцъклено и общо взето отговарят, че той бил най-добрият. Защо - също загадка... По-читавата част от населението отдалече ги заобикаля, а зевзеците се забавляват.

Самите кандидати са още по-впечатляващи. Оставям настрани съвсем малкото читави от тях и се съсредоточвам върху мнозинството. Често това са хора, които вече са участвали в местната власт. И вместо да кажат какво точно са направили за хората, им обещават, обещават, обещават. А електоратът се лъже от хубавите думички и вече си представя как точно тези ще го оправят хубаво. 


Например на днешния дебат на четирима от всичките 16 кандидати за Пловдив, никой не пита например Димитров защо досега не е бил сред хората и не е спрял заповеди или решения на Тотев. Омерта! Никой не попита защо досега не е бил сред хората, а сега са прави на народен и се разхожда сред тях. Никой не пита другите двама какво точно са направили като общински съветници, че някак си ни убягва. Нито пък русата вечна кандидатка с какво точно се издържа, след като никой не я е виждал в съда. Или например защо се прави на опозиция и алтернатива, след като винаги гласува за предложенията на ГЕРБ.

В цялата страна е същото. Хора, които познаваме като видни ръбове, се напъват да блеснат и да ни убедят колко много точно те ни трябват. А народът ги гледа замечтано и поне половината си представят как хващат една лопата и ги почват! И затова вероятно за пореден път изборите ще се определят от малоумните. Защото другите са отвратени изцяло от менюто. Късметлии са тези, които имат шанса да гласуват и за някой местен и свестен, който е решил да наруши личният си комфорт и сигурност и да влезе в тинята, наречена политика. Но рискът е голям, защото всеки извън статуквото ще бъде смелен от системата. Поне ще се опитат. И може да го разкарват като мечка с пранги на краката. Или пък да му откажат спирачките... Диктатурата се самосъхранява!

Айде, народе, кълви на обещанията... никой не може да свърши и наполовина, колкото могат те да ви обещаят. И на 27 задължително отивайте да гласувате. Все ще има някой свестен за общински съветник да гласувате преференциално. 


Или пък да пратите поздрав за майките им.


Елена Гунчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар