Зима

Зима
Пролет

3 октомври 2019 г.

Доналд Тръмп: Това е държавен преврат

Малко вероятно процедурата за импийчмънт да успее, тъй като Републиканците имат мнозинство в Сената
 
Президентът на САЩ Доналд Тръмп определи течащата в момента в Конгреса процедура за импийчмънт срещу него като опит за държавен преврат.

„Научавайки повече и повече всеки ден, стигнах до извода,че това, което се случва сега, не е „импийчмънт”, то е държавен преврат, който има за цел да отнеме властта на хората, техните гласове, техните свободи, тяхната втора поправка, религията, въоръжените сили, стената по границата и дадените им от Бога права на граждани на Съединените американски щати”, писа Тръмп в Туитър.

Думите на действащия президент на САЩ звучат заплашително, тъй като той обръща внимание на въоръжените сили, религията и втората поправка в конституцията на страната, която гарантира на американските граждани правото да притежават и да носят оръжия.

Преди това Тръмп цитира в Туитър мнението на влиятелния евангелистки пастор Робърт Джефрис, който заявява:

„Ако демократите успеят да отстранят президента от поста му (което никога няма да стане), това ще доведе до разделяне на нацията като гражданска война, от което нашата страна никога няма да оздравее.”

Процесът за импийчмънт срещу Тръмп бе предизвикан от изтичане на информация за негов телефонен разговор с украинския му колега Владимир Зеленски. Президентът на САЩ е намекнал на Зеленски, че ще спре военната помощ за Украйна, ако властите в Киев не разследват Хънтър Байдън за възможни злоупотреби, извършени докато е бил директор на газовата компания „Бурисма” през 2014 г., по времето, когато баща му Джо Байдън бе вицепрезидент на Барак Обама.

В момента Джо Байдън е сред водещите кандидати на опозиционната Демократическа партия за следващите президентски избори в САЩ.

Така натискът, оказан от Тръмп върху Зеленски, може да се окачестви като противозаконно искане за намеса на чужда държава в изборния процес в Съединените щати. Въпреки това е малко вероятно процедурата за импийчмънт да успее, тъй като Републиканците имат мнозинство в Сената и едва ли ще допуснат подкрепеният от тях президент да бъде свален от власт.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар