Зима

Зима
Пролет

23 ноември 2019 г.

Сенатът на САЩ отново блокира резолюцията за признаването на арменския геноцид в Османската империя през 1915 година

Явно дори такъв важен въпрос се използва от САЩ единствено за разрешаване на собствените им въпроси
 
На практика САЩ излъгаха Армения и арменския народ. 

Когато отношенията Турция-САЩ рязко се влошиха, САЩ приеха резолюция признаваща и осъждаща зверствата на арменския геноцид извършен от Османската империя. Когато интересите на САЩ се промениха, те с лекота се отказаха от думите си, образно казано. И казаха, че не признават арменския геноцид.

Този път сенатор от щата Джорджия Дейвид Пърди (републиканец) замрази разглеждането на документа, като се позова на срещи с представители на администрацията на Тръмп и турското правителство.

Миналия път същата резолюция беше блокирана от неговия колега от Републиканската партия, също лоялен към администрацията на Тръмп, сенатор Линдзи Греъм.
 

По принцип тук няма нищо изненадващо.

Докато демократите в Конгреса се опитват да засилят натиска върху Турция поради нахлуването й в Сирия срещу кюрдите, администрацията на Белия дом и техните републикански съюзници отказват това.

От гледна точка на президента Доналд Тръмп Турция е стратегически съюзник, с когото не си струва да разваля отношенията. Освен това администрацията на Тръмп участва в споразумения, които отвориха пътя на Турция за нахлуването в североизточна Сирия

Опитите за блокиране на признаването на арменския геноцид - решаващ за Анкара - се засилиха след неотдавнашното посещение на турския президент Реджеп Тайип Ердоган във Вашингтон.

Въпреки протестите на някои сенатори и конгресмени, той все пак пристигна в Белия дом. Очевидно блокирането на резолюцията стана част от споразуменията между него и президента Тръмп.

Резолюцията относно признаването на арменския геноцид беше приета за първи път в историята на САЩ от Камарата на представителите на 29 октомври 2019 година, след като отношенията между Турция и САЩ рязко се влошиха поради нахлуването на Анкара в Североизточна Сирия.

Преди това геноцидът не беше признат на национално ниво в САЩ, въпреки че 49 от 50-те щата преди това го признаха като отделни гласове на собствено ниво. Признанието в Конгреса беше истинска промяна в политиката на САЩ през последните 40 години. Но явно дори такъв важен въпрос се използва от САЩ единствено за разрешаване на собствените им въпроси.



Bgr.news-front.info

Няма коментари:

Публикуване на коментар