Зима

Зима
Пролет

28 ноември 2019 г.

Празничен куверт година храни

Изборът да се прекара Нова година на кръчма е също толкова удачно, колкото да я посрещнеш сред племе туземци канибали
 
150 лв. куверт за Нова година искат софийските заведения и ресторанти. 

В провинцията цените са малко по-ниски, но и там рядко падат под стотачка.

Като при това в повечето случаи за тези пари мераклията да посрещне 2020 г. в кръчма получава по едно малко питие концентрат със съмнително качество, малка салата, пържола и една или две чаши вино, зависи колкото се откъснат от сърцето на шефа на заведението. А, забравих, и по едно парче баница с късмети, че как иначе, нали е Нова година все пак. 


Не е нужно човек да е завършил счетоводство и висша математика, за да изчисли с един обикновено молив: първо, че тези неща, които ще изконсумира на реални пазарни цени, не струват и една трета от куверт. И второ, че за тези 150 лв. не сам човек, а цяла компания могат да си спретнат такъв празник, че да строшат масата от изобилие. И не на последно място вкъщи на домашна обстановка човек може да се отпусне, да хапне и пийне, па после да отпусне уморена глава на възглавката и да си полежи. И да слуша каквато музика иска. А не да се съобразява с прищевките на кресливата певачка и обкръжението й, носещи гордото име жива музика и да получава през 2-3 минути сръчквания от съседите отляво и отдясно. Защото, водени отново от гоненето на печалби покрай новогодишните празници, за да съберат повече клиенти в заведенията, собствениците им така сгъчкват столовете, че сигурно повече жизнена площ на човек се полага даже и на доживотните пандизчии.

То няма лошо, ако от двете ти страни седят манекенки или хайде в най-лошия случай някои засукани каки, от чиито форми да се поотъркаш. Ама ако съдбата е решила да се гъбарка и те сложи в съседство с компания къркани строители или трактористи от някоя кооперация, които след петата ракия решат да те включат в техния пиянски хор и започнат да те ръчкат в ребрата с въпроса: „Аре, ве, пич, пей с нас!” Кой праим тогава, както обичат да питат едни други всенародни любимци.

Изобщо моето лично мнение е, че изборът да се прекара Нова година на кръчма е също толкова удачно, колкото да я посрещнеш сред племе туземци канибали. Ама кой ли пък ме пита и мен, че да си давам мнението. За самите собственици на кръчми всичко това е позволено, защото ден година храни.

А като стана въпрос за ден година храни, що ли пък се сетих и за Черния петък и тази измама за намаленията, на която от няколко години всички се връзват. Абе, хора! Как си представяте вие промоция със 70-80% намаление. Освен ако търговецът се е бъгнал и е решил да фалира, като раздаде на безценица стоката си. Което на мен ми се струва леко съмнително. И второ, че за да раздава нещата със 70% намаление, значи преди това е вдигнал цената с най-малко 170%.

Така че не знам за вас, обаче аз ще си карам Новата година в къщи на домашна ракия със скътано свинско (тихо, да не чуят ветеринарите) и вместо да се юркам по черни и бели петъци, кротичко ще си изчакам да мине празничната лудост.



Иван Първанов, "Монитор"

Няма коментари:

Публикуване на коментар