Зима

Зима
Пролет

12 ноември 2019 г.

Да живей независимостта от всичко!

Освен Деня на независимостта, догодина ще отпразнуваме и деня на газовата независимост, както обяви премиерът Бойко Борисов

Следващата календарна година се очертава наситена с празници. 


Традиционните са ясни, няма смисъл да ги изреждаме. Но съществува възможност към тях да се прибавят и още няколко, защото българската душа жадува за празници и колкото повече, толкова повече. Защото както казват по-мургавите ни събратя - индоевропейци, ако не даваш на душата, тя си отива. Така че да дадем на зажаднялата ни душа повече празници, няма лошо.

Първият от потенциалните дни, оцветени в червено в календара, може да стане денят на газовата независимост. Както премиерът Бойко Борисов обеща тази седмица при инспекцията на проекта "IGB - междусистемна газова връзка Гърция - България" догодина българите няма да имат никаква газова зависимост, тъй като ще доставяме газ отвсякъде. Така че, стане ли това, ще можем да празнуваме освен Деня на независимостта и Деня на газовата независимост.

Въобще, като говорим за независимост, нашата държава се очертава най-независимата в света. След като платихме на САЩ 2,2 млрд.лева за 8 нови изтребителя F16, се очаква скоро в календара ни да влезе и Деня на въздушната ни независимост. Тогава решително и окончателно ще отхвърлим влиянието на Русия, а МИГ-овете, с които българските ВВС пазеха въздушното ни пространство, по стара традиция могат да бъдат превърнати в увеселителни заведения. Или в музеи на старите зависимости. Трябва обаче да проявим малко търпение, защото първите американски самолети да бъдат доставени до средата на 2023 г., а последните – в началото на 2024 година.

Както стана ясно от сделката за изтребителите F16, цената на независимостта е изключително висока, но ще я изстрадаме при какъвто и да е бюджетен дефицит. В исторически план сме страдали много, даже и от съюзници, така че ще стиснем зъби.

Дори да е във вреда на зъбния статус на нацията, ще се наложи да скърцаме с ченета и докато върви сделката за закупуване на нови бойни съдове за военноморските ни сили, за които пък ще дадем 1 млрд. лева. Но управляващите очевидно отчитат жертвоготовността на народа, защото за здраве, следователно и за зъби, са заделили в бюджета за следващата година допълнително около половин милиард лева.

На фона на парите, похарчени за въздушната и морска независимости, средствата за здраве, следователно и за добър зъбен статус, явно са малко. Но се надяваме че управляващите са си направили добре сметката. Те най-вероятно са отписали онези 250 000 българи, които според статистиката на Българския зъболекарски съюз нямат нито един зъб в устата. Всички останали - дали с по два или с три зъба в устата, ще стискаме челюсти и заради тях, в името на поредната независимост.

И ако сме живи и здрави, по волята Божия и благодарение на здравното министерство ще празнуваме всеки ден на всяка една независимост. И така до края на света. 


Или по-скоро до края на прехода, защото, както казват трънчаните, светът ще се свърши, но будалите ще останат.
Ще стискаме зъби и това е

Румен Савов, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар