Пролет

Пролет

9 ноември 2019 г.

Андрей Слабаков: Преходът е смяната на едни крадци с други

"Човек може да бъде свободен и да говори това, което мисли във всяка система. Друг е въпросът дали системата ще му прости това."

- Какво се случи на 10-и ноември 1989 г. и как то беляза развитието на България през изминалите 30 години?

- За съжаление, това беше вътрешнопартиен преврат, който заблуди повечето от хората, които излязоха на улицата с надежда за промяна.

- Къде бяхте, когато чухте новината, че Тодор Живков подава оставка?

- Довършвах дебютния си филм „Влак за морето“ в студио „Време“.

- Каква цена платиха осмелилите се да излязат на улицата и да настояват за демокрация? Останаха ли излъгани?

- Цена платиха тези, които имаха какво да губят - някои загубиха работата си, други, естествено, бяха репресирани. Основният проблем е не кой каква цена е платил, а че това беше една псевдо-промяна.

- Чуваме призиви за смяна на системата - наясно ли сме обаче каква система искаме?
- На 10-и ноември нямаше смяна на системата. Политиците в България най-после трябва да разберат, че когато говорят за социализъм, следващата дума е капитализъм, а когато говорят за тоталитаризъм, следващата дума е демокрация. Според мен хората искат да живеят в ясно дефинирана система, а не в система хибрид.

- Кои социалистически навици в държавното управление не са „умрели“ и до днес?

- Един от най-големите проблеми е финансирането на области и общини. Все още живеем в „тежкия“ социализъм, което означава, че все още не сме сменили системата.

- Демократично, но неравно ли стана българското общество? Или прикриваните преди неравенства вече просто са видими?

- Не знам кой ви е казал, че демокрация означава равенство. Ние сме равни пред Бога и пред закона. Абсолютното равенство в умовете на някои хора е признак за сенилност, мразъм и вроден идиотизъм.

- От началото на Прехода са управлявали 18 правителства, доста от тях „яхват“ вълната на недоволството и отричат предишните. Докога така?

- Това, което най-много липсва на България, е национална стратегия за един относително кратък период от 100 години напред. Тяснопартийните интереси не работят в интерес на държавата. Всяко правителство би трябвало да продължи да работи в интерес на българския народ.

- Какво постигнахме и какво пропуснахме в развитието на България като демократична държава с отворена пазарна икономика?

- В началото на Прехода, по неизвестни за мен причини, подарихме на западноевропейските държави и на САЩ невероятно големи пазари. Това беше страшна тъпотия. Сега се чудим как да си ги върнем.

- Как оценявате ролята на медиите в годините след 89-а и днес? Колко свободно е словото?
- Постепенно медиите от свободни се превърнаха в зависими. Икономически зависими. Не употребявам думата „морал“, защото такава не съществува. Свободата е въпрос на вътрешно усещане. Човек може да бъде свободен и да говори това, което мисли във всяка система. Друг е въпросът дали системата ще му прости това.

- Ако 20-годишният ви син или внук Ви попита какво е Преходът, как бихте отговорили?
- Едни крадци се смениха с други. Налага се хората да започнат да мислят сами.Интервю на  Християна Димитрова, Topnovini.bg

1 коментар: