Зима

Зима
Пролет

5 ноември 2019 г.

Разполагането на най-новите руски оръжия в Сърбия - „подигравка“ с НАТО

САЩ обмислят санкции срещу Сърбия при придобиване на руските системи С-400 и „Панцир“
 
Военни от Русия и Сърбия проведоха съвместни учения, а държавният глава на Сърбия Александър Вучич изрази интерес към придобиването на руските системи С-400 и „Панцир“. 

В отговор от Вашингтон веднага заплашиха сърбите със санкции и подчертаха, че сътрудничеството между САЩ и Сърбия е много по-дълбоко от това на Белград с Москва, пише френският ежедневник Le Figaro, цитиран от "Фокус".

Специалният представител на САЩ за Западните Балкани Матю Палмър изрази опасенията си, че Сърбия може да се сдобие с руско оръжие. „Ние сме загрижени не само за разполагането на руско оръжие, но и от възможността Сърбия да придобие важни руски военни системи“, цитира изданието думите на американския дипломат.

Същевременно, подчертава изданието, преди седмица в рамките на военните учения „Славянски щит-2019“ в Сърбия бяха разположени руските системи С-400 и „Панцир“. Както отбелязаха в самата Москва, за първи път тези комплекси биват изпратени за маневри зад граници. И двете обаче отдавна са използвани в Сирия. И често се използват „в пакет“, допълвайки се една друга.

По време на ученията „Славянски щит-2019“ Вучич сподели намерението си страната да придобие тези руски системи. „Бихме искали, но в момента единственият начин е Русия да ни ги остави. Нямаме средства да ги купим“, призна сръбският президент. Матю Палмър от своя страна посъветва Белград да внимава с подобни стъпки, като намекна, че САЩ може да обмислят санкции срещу Сърбия при подобно развитие на ситуацията.

Палмър припомни за военното сътрудничество между САЩ и Сърбия. „Смятаме, че то е по-важно от всичко, което руснаците направиха за Белград“, цитира Палмър изданието, като подчертава, че основните оръжия в сръбската армия са или руски, или съветски. При това наскоро Сърбия получи партида изтребители МиГ.

„Разбира се, ще бъдем внимателни, защото не искам Сърбия да попадне под санкциите на най-голямата световна сила, независимо от факта, че те ще бъдат напълно неоснователни и несправедливи", цитират местните медии думите на Вучич.

Както отбелязват от редакцията, Сърбия е основният съюзник на Русия на Балканите и разчита на подкрепата й, по специално по косовския въпрос. Москва прие негативно присъединяването на Черна гора към НАТО и затова Le Figaro определя разполагането на най-новите руски оръжия в Сърбия като „подигравка“ с НАТО – каквато според вестника е и сделката с Анкара за С-400.


Няма коментари:

Публикуване на коментар