Зима

Зима
Пролет

18 ноември 2019 г.

Мика Зайкова: Българинът няма да мълчи за болничните

"Не може НОИ да прибира парите, а някой друг да плаща."
 
„Този път българинът няма да мълчи“, заяви пред БНР икономистът Мика Зайкова във връзка с идеята първият ден от болничния да е изцяло за сметка на работника. 

„В момента около 3,7 млн. са хората, които работят. Тези хора, ако излязат на улицата, какво правим?“, попита тя и не изключи да се стигне до масови протести, които да разклатят правителството.

„Липсата на организация и мисъл за организация в хората, които управляват този процес – Министерството на труда, НОИ и Министерството на здравеопазването, се стовари като юмрук върху невинните работници, които наистина са болни“, коментира експертът и не отрече наличието на фалшиви болнични и зле работещата ни здравна система. 


За нея решението е: „За да може да се разсече този "гордиев възел", трябва да се направят няколко простички неща. Първото е, че тази временна антикризисна мярка, която беше превърната в постоянна – работодателите да плащат, трябва да бъде отменена. Не може НОИ да прибира парите, а някой друг да плаща. При всички положения цялото обезщетение – от първия до последния ден, трябва да се плаща от НОИ. Между трите ведомства трябва да се организира ефективен контрол и да се криминализира това престъпление. Когато един човек е заплашен да отиде в затвора или да получи тежка санкция, ще си помисли дали да го прави“.

„Каква е гаранцията, че утре застрахователите няма да кажат „Държавата взима пари, а не плаща, защо и ние не го направим“, попита Мика Зайкова. Тя изрази надежда премиерът да вземе „правилното решение“.

По думите ѝ не може да се взимат такива важни решения през главата на социалните партньори.

„Има трима участници в цялата далавера – работникът, този, който му издава болничния лист, и този, който контролира. Това си е чиста корупционна практика. Тъй като се борим с корупцията, моля да направят ефективен контрол“, коментира още тя.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар