Зима

Зима
Пролет

26 декември 2019 г.

Бавната скорост също убива на пътя

Изследване показва, че катастрофите заради подобно шофиране са са увеличили със 75%
 
Когато стане дума за катастрофа на пътя със загинали хора, обикновено една от първите причини, посочвани от експерти и полиция, е високата скорост. 

Оказва се обаче, че и бавното каране също е много опасно и взима жертви на пътя.

Британското издание Daily Star цитира изследване на министерството на транспорта на страната, според което през последните 5 години броят на загиналите или получилите тежки травми от катастрофи заради прекалено ниска скорост се е увеличил със 75%. Само за 2019 г. на територията на страната 26 души са загинали, а други 132 са ранени при инциденти, предизвикани именно от неоправдано ниска скорост на движение.

При това във Великобритания са въведени преди време глоби за каране с прекалено ниска скорост, като шофьорите трябва да плащат 100 паунда за подобно нарушение, като получават по 3 наказателни точки. Дори това обаче невинаги ги принуждава да карат по-бързо.

Един от основателите на алианса на британски шофьора - Хю Бладън, напълно подкрепя мнението, че бавните шофьори са не по-малко опасни от тези, които често превишават ограниченията на скоростта. Според него, подобен маниер на движение дразни останалите водачи на транспортни средства и ги кара да изпреварват, като често това става на опасни места.

"Бавното шофиране е егоистично и глупаво, като често води до катастрофи. Факт е, че някои водачи карат по този начин, защото нямат опит и не са уверени в способностите си. А това е проблем, с който няма как да се справим", коментира Бладън.


Automedia.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар