Зима

Зима
Пролет

1 декември 2019 г.

Бойко Борисов: Деница Сачева ще е новият социален министър

"Настоящата управленска коалиция може да изпълни мандата си до 2021 година."
 
"Деница Сачева ще е новият социален министър", съобщи премиерът Бойко Борисов.

Той уточни пред журналисти, че във вторник ще я предложи за министър на труда и социалната политика.

Както е известно в петък министър-председателят поиска и прие оставката на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков.

"Пет пъти досега съм връщал оставката му, в петък го извиках и му казах, че никой не иска да работи с него от кабинета, а пък ако толкова си го харесват майките, някога като управляват, да си го сложат за министър и готово", коментира премиерът.

"Аз се отнасям с уважение към майките на деца с увреждани, приемал съм ги, 150 милиона отпуснахме миналата година. Но както аз не им се меся с кои политически формации и политици говорят, така и министрите са само мое право. Дори и Патриотите, всички знаят, че за да се назначи министър трябва да се съглася аз. Отговорността за правителството е моя, не тяхна. С цялото уважение към тях, но пък много други асоциации, организации ми се обадиха че намират това наше действие за правилно. Така че това е моя работа", заяви още Борисов.

Деница Сачева в момента е заместник-министър на образованието. В предишното правителство на ГЕРБ тя беше заместник-министър на труда и социалната политика.

Премиерът съобщи и за още едно решение - Ирена Соколова ще бъде освободена от поста областен управител на Перник.

"Аз съм го обявил, казано е. В сряда ще бъде взето решението на Министерски съвет да бъде освободена. Също и шефът на ВиК в Перник. Те не застанаха държавнически да кажат какви са проблемите и затова трябва да си понесат отговорността. Бързо трябва да се вземат мерки, защото сушата е голяма, всички язовири са празни. Мислим допълнително откъде можем да водоснабдим Перник", допълни още премиерът.

Бойко Борисов заяви още, че оценката на Standard&Poor's за България е отговор на атаките срещу правителство. Както е известно международната рейтингова агенция повиши дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута до 'BBB/A-2' от 'BBB-/A-3'. Перспективата пред рейтинга е положителна.

Премиерът напомни, че и други кредитни агенции повишиха рейтинга на България. "Във всички случаи съм склонен да вярвам на най-добрите специалисти в света, отколкото да слушам артисти, пилоти, певци да се изказват по теми, по които даже в училище не са ги учили", каза Борисов, цитиран от Dnes.bg.

"С по-добър рейтинг сме от всички на Балканите, плюс по-разширеното понятие Русия, Унгария, Гърция, Турция", съобщи още премиерът.

"Фискалната позиция на България се е подобрила в следствие на подобрената събираемост на данъци и прилагане на разумна фискална политика, пише в доклада", каза още Борисов. Затова не дадох оставката на Владислав Горанов и не се съгласих за оставката на ръководството на НАП - защото оценката за тях е положителна", посочи министър-председателят.

Според рейтинговата агенция икономиката на страната расте стабилно като се предвижда ръст на БВП от 3,6 на сто за 2019 година и ръст от 3 процента през следващите две години - това не подлежи на коментар, каза Борисов. Ръстът се дължи на увеличаване на заплатите, това е заложено в нашата програма и вече е факт, посочи премиерът.

"Българският банков сектор е успешен и печеливш, пише в доклада - това е по време на нашето управление, а по време на управление на БСП - фалират банки", каза Борисов.

"Отчетено е, че настоящата управленска коалиция може да изпълни мандата си до 2021 година и по въпроси като присъединяване към валутния механизъм ЕРМ2 има политически консенсус и това осигурява на страната стабилност", каза Борисов.

"Валутните резерви на страната покриват паричната маса около 1.6 пъти към септември тази година и банковата система работи добре, пише в доклада", заяви още Борисов.

"Прави се всичко, за да се изпълнят препоръките и на рейтинговат агенция за стимулиране на растежа на икономиката и безработицата да падне до историческо ниско ниво от 4.4 процента", каза Борисов.



Няма коментари:

Публикуване на коментар