Лято

Лято

3 декември 2019 г.

Суматохата, която Макрон предизвика

Макрон иска революция в НАТО. От Германия лаконично му отвръщат: „Без експерименти!“

Диагнозата, която френският президент Макрон постави на Алианса в края на октомври - а именно, че организацията е в мозъчна смърт, предизвика голяма суматоха - навсякъде. 


"Френският президент искаше точно това - да предизвика дискусия", казва по този повод Клаудия Майор, която от години изследва европейската политика за сигурност. "Друг е въпросът обаче дали по този начин ще се осигури конструктивност в дебата за бъдещето на НАТО и за отбраната на Европа", добавя тя.

Но Макрон е нетърпелив политик. Сега той иска революция в европейската отбранителна политика. Ни повече, ни по-малко. Според него, на американците може все по-малко да се разчита като на гарант за европейската сигурност. Във външнополитически план те все повече се преориентирали към Тихоокеанския район. Европейците би трябвало да вземат своята отбрана в собствените си ръце, иначе ще изпаднат в геополитическа незначителност, твърди още Макрон.

За Европа, но не и с Европа

Европейските партньори обаче са ядосани от соловата акция на Макрон. "Обвиняват го, че претендира да говори от името на Европа, без да е разговарял със самата  Европа", казва експертката Клаудия Майор. В Полша и в Прибалтийските републики се чувстват пряко застрашени от тезите на Макрон - там НАТО все още е единствената "застраховка за живот" срещу големия, все по-заплашителен руски съсед. "Макрон първо заяви, че ще нормализира отношенията с Русия. А сега пък и това. Опасни са тези думи на французина", казва полският премиер Матеуш Моравецки.

Реакциите и в Германия бяха отрицателни. Така се повтори схемата, която е характерна за германско-френските отношения от встъпването на Макрон във власт: Макрон постоянно излага грандиозни визии за европейско ново начало, а германците бият спирачки. Мотото на Християндемократическия съюз (ХДС) от 50-те години - "Без експерименти" - отново е актуално в Германия. Разочарован, след като напразно очакваше подкрепата на канцлерката за своите предложения за реформи в ЕС, Макрон сега вече не се притеснява да влезе в открит конфликт с Берлин.

"Точно това се забелязва и в дебата относно т.нар. мозъчна смърт на НАТО", смята Майор. Германия и Франция така или иначе не са единни. Във Франция са скептични спрямо НАТО - допускат, че Европа може да се справи и сама, без американците. Но за разлика от Германия те имат ядрени оръжия. А германците разчитат както за ядреното сплашване, така и за големи сектори от собствената си отбрана на големия брат от Америка. В това отношение НАТО играе ключова роля. Политици и от двете управляващи партии в Германия се разграничиха от думите на бунтовно настроения Макрон. "Френският президент избра драстични думи - това не е моята гледна точка", подчерта Ангела Меркел непосредствено след разпространението на изявлението.

Това, че в Берлин не искат да има дрязги между европейците, е свързано и с обстоятелството, че на юбилея на НАТО на 4 декември ще присъстват достатъчно други "неудобни роднини" - като американския президент Доналд Тръмп, който не е голям любител на НАТО, а е и притиснат от процедура по импийчмънт. Или турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който наскоро купи система за противоракетна отбрана от противника на НАТО Русия. Пита се и това: дали британският премиер и домакин на срещата Борис Джонсън ще може да се концентрира върху нещо друго една седмица преди изборите във Великобритания? Въпреки това: Макрон е решен да наложи провеждането на принципна дискусия по темата.

Революция пак няма да има

Все пак, във военно отношение състоянието на НАТО е добро - Алиансът е и си остава най-мощният военен съюз в историята. Отбранителните бюджети се увеличават за първи път от 25 години насам, подчерта генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в коментар по повод думите на Макрон, игнорирайки същинския въпрос - в каква посока да се развива НАТО в бъдеще.

Германският външен министър Хайко Маас иска свикването на експертна комисия, която през следващите месеци да даде известни насоки за бъдещата ориентация на НАТО. Но експертите по въпросите на отбраната не смятат, че една комисия би била в състояние да реши този дългогодишен проблем. Майор смята, че инициативата на министър Маас е нещо като спешна мярка за деескалация, която да предотврати открит скандал на срещата в Лондон.

Срещата на Столтенберг и Макрон миналия четвъртък не доведе до някаква промяна в позициите, но Макрон е доволен от суматохата, които предизвика. Партньорите му в НАТО обаче не са убедени, че все още могат да разчитат на френския президент. Те се надяват, че дебатът ще остане без последствия. С други думи: в Лондон не се очертават големи шансове за някаква революция на Макрон. Французинът е останал сам в ъгъла и се цупи. "Той е сам-самичък - и в Европа, и в НАТО", казва френският политолог Фредерик Енсел.

 Тръмп, Меркел, Макрон: погледите им са в една и съща посока, но не и разбиранията

Дойче Веле

Няма коментари:

Публикуване на коментар