Зима

Зима
Пролет

21 декември 2019 г.

Кога тялото алармира, че се нуждае от почивка?

Последните дни от годината са изключително стресиращи за повечето от нас

Наближава Коледа, мнозина сме поели доста ангажименти, а нямаме достатъчно време и се притесняваме дали ще ги изпълним. 


Закъсняваме, тичаме изнервени, разливаме кафе и купуваме поредното, за да имаме сила. Освен това трябва да купуваме коледни подаръци, а парите не стигат... Как да се справим?

По принцип ежедневието ни е изключително стресиращо и понякога има моменти, в които главоболието, липсата на концентрация, затрудненото дишане и раздразнението ни следват постоянно
, пише Hellogiggles.

И ако не се научим да разпознаваме сигналите, които ни дава тялото и не „отработваме“ напрежението, което трупаме в нас, ще се докараме до бърнаут.
 

1. Безсъние

Невинаги липсата на сън е причинена от стрес. Но когато не става дума за здравословен проблем, честото въртене в леглото или будене нощем, трябва да ви насочи, че нещо става с вашия организъм и са необходими спешни мерки.

Различните стресови ситуации и негативните емоции, които човек изпитва, напрягат допълнително мозъка и той не може да се настрои за сън. Най-често хората постоянно мислят за това какво им се е случило и по този начин не могат да изчистят съзнанието си. Ако имат няколко напрегнати дни, това се отразява на качеството на съня им.
 

2. Често боледуване

В момента всеки киха и кашля. Такъв е сезонът – върлуват вируси навсякъде. Въпреки това, ако както през есента, така и зимата продължавате да боледувате, то организмът иска „да ви каже“, че има нужда от почивка.

Когато човек е поставен под силен стрес, имунната му система работи на по-бавни обороти и така се понижават защитните му сили. Има хора, които имат болки в корема, повръщат или са отпаднали, когато са под напрежение. Причината за това е и оксидативният стрес, който в този момент атакува клетките и „ги разболява“.
 

3. Ежедневна умора

Имате ли проблеми със ставането рано сутрин? Ако още с отварянето на очите изпитвате умора или по-късно си доспивате, то стресът е рефлектирал и върху нормалния ви режим. Стресът и тревогата понижават тонуса на организма. Ето защо, дори и след 5-6 часа сън, тялото не е в кондиция.
 

4. Често главоболие

Друг признак, че тялото е твърде стресирано и се нуждае от релакс. Наред с боледуването, изтощението и липсата на сън, се появява и неприятна болка в областта на слепоочието, която се засилва още повече, ако човек е напрегнат повече от ден. Може да се усеща и натиск в тила.

Ако не направите нещо, за да се избавите от стреса, може да получите хронично главоболие, което се лекува по-трудно.
 

5. Мускулни болки

Ако спортувате, може да се схванете или контузите, но след приема на определени медикаменти и масажи, дискомфортът отминава. Но когато имате мускулни болки по-често от нормалното, това трябва да ви подскаже, че се нуждаете от рестарт и освобождаване на напрежението.

Стресът влияе върху нивата на адреналин и хормоните на стреса в тялото, което има пряк ефект върху мускулите и нервите.


Cross.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар