Зима

Зима
Пролет

8 декември 2019 г.

Коледно писмо от моята Грета

Коледа е постен празник, как така всички харчат по три заплати и още три потребителски заема, за да напазаруват подаръци?...

Във всеки човек живее по една Грета. Ако Грета беше истинска, щеше да ви напише това преди Коледа.

1. Не пазарувай. Има един момент на 24 и 30 декември, когато всички хора и мъртъвци излизат да си купят храна и нещо пластмасово. Ти не го прави. Алтернативата е да пазаруваш нощно време - денонощни хипермаркети има, приключението да си почти сам в магазина е достойно за филм. Тълпата е месо, касите в хипермаркетите са месомелачка, не влизай в този улей на гадната радост, че си жив и ще акаш повече на Коледа. От което не печелиш ти.
 

2. Не карай кола. Стой си вкъщи или в някоя хижа. Загубата на време в задръствания е нищо в сравнение с унижението да се буташ пред мол "Парадайз", откъдето те пращат на паркинга на "Била", откъдето ти казват, че няма места. Ако не бяхме учтиви жертви, някой в София щеше да взриви поне "Била" и Кметството на този лаком и задъхан град, който изсмуква всяка друга наша територия. Алтернативата е да се кара кола и да се пазарува нещо за ядене след 20 часа в работен ден. Всичко друго е кошмар.
 

3. Празнувай с малко. Коледа е постен празник, как така всички харчат по три заплати и още три потребителски заема, за да напазаруват подаръци? Няма логика един празник да изяжда всичките ти спестявания, обръщайки ги в стеатозен черен дроб. У нас има някакво напъване да се преяде на всяка цена, защото Исус се е родил. Ако бяхте богати хора това напъване щеше да е просташки оправдано. Но когато и бедните се напъват да пукнат от ракия и месо на Коледа нещата стигат отвъд гротеската.
 

4. Долу рекламите! Всеки ден едно много свенливо и чаровно момиче по бански те кара да купиш моторна резачка. Минаваш покрай нея и винаги като кучето на Павлов ще свързваш моторната резачка с една безплатна нейна усмивка и сексуално предложение. Накрая купуваш резачката. И си пак същият чикиджия, но с минус 120 лева. Къде е сега тая резачка? А момичето от рекламата, къде ли е?
 

5. На децата - малко. Малки подаръци и книги са по-красивата идея за децата, но никой не го знае. Детето живее в свят на екрани и екструдиран полиуретан. Малките подаръци създават стремежи, ограниченията - характер. Подарявайте приключения и спомени извън мръсния и грешен град. Пак ще ви излезе скъпо, щом така го искате.
 

6. Коледа отдавна не е човешки празник. Коледа е празник на опаковъчната машина. Опаковката трови един път природата, трови усещането за логика и черпи ресурс по-голям от самата стока. След две торби стока, забележете - остават две торби опаковки. Дори да сте най-големият враг на планетата пак щяхте да усетите, че нещо не е наред. От един закупен прост салам остават пет вида остатъци - хартиен етикет от негоряща хартия, пластмасова трудна за премахване опаковка, самата неядлива обвивка на салама, касовата бележка, найлоново пликче за салама. Това е кошмар, администриран от някой луд човек. Не е нужно да си еколог, за да се притесниш. Не е нужно и да спреш да ядеш салам, да спреш да раждаш деца или да станеш Грета. Просто помисли чий празник е това. Това е празник на ужасния капитализъм, който убива планетата. Не е нужно да живееш в социализъм по този повод. Но пак помисли.
 

Има и други възможности. Защото знаеш ли какво се случва? Най-богатите нации крадат нефта на бедните, после продават най-много нефтена пластмаса на бедните, после богатите идват при бедните и почват да им проповядват еко-комунизъм. Много нечестно. От този процес бедните губят два пъти, богатите печелят два пъти, а накрая богатите се оказват и морални стожери.
 

7. Трапезна еднаквост. Ако се разходите по масите на приятелите си по Коледа и Нова година ще видите, че саламът и кашкавалът, и алкохолът, и хлябът са еднакви, с малко вариации. Това е конвейер, скука и безсмислие. Ако сте гастроном, измислете нещо друго. Скарата по Коледа е празнична безпомощност. Задължителна ли е? По-добре потърсете риба-фугу. Ще се забавлявате различно.
 

8. Заколете прасе. Изяжте дроба и сърцето му, докато мърдат още. Нещо такова пробвайте. Всичко друго ви прави тълпа. Мразете тълпите, дори когато протестират срещу климата. Силно и честно.

Ваша Грета от Толбухин.


Мартин Карбовски, Lentata.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар