Пролет

Пролет

8 декември 2019 г.

Димитър Радев: Както заплатите ни доближават европейските, би трябвало същото да се случи и с цените

"Българската икономика и българските банки ще останат стабилни през следващата година."
 
"Резултатите в банковия сектор се подобряват за четвърта поредна година, кредитната активност е един от основните фактори за икономическия растеж в България, който е един от най-високите в ЕС. Показателите на банките се подобряват, включително рентабилността. Лошите кредити намаляват."

Това заяви пред Нова телевизия управителят на БНБ Димитър Радев.

"Основни индикатори като капиталова адекватност, ликвидност са над средните за ЕС. Очакването ми е, че българската икономика и българските банки ще останат стабилни през следващата година, независимо от неблагоприятната външна среда", допълни Радев.

"България ще остане във валутен борд до приемане на еврото. За това има икономическа и политическа подкрепа", каза шефът на БНБ.

Според него съвсем нормално е да има повишение на цените, след влизането в еврозоната. 


"Както заплатите ни доближават европейските, би трябвало същото да се случи и с цените", каза Радев.

Той определи като "реалистична оценка" предвидения от правителството растеж от 3-3,5% за 2020 г. 


"Това е добра новина. Всички данни показват, че Българската икономика расте с едни от най-високите темпове в ЕС", добави управителят на БНБ.

По думите му основните предизвикателства остават проблемите в световната търговия, Brexit, военните конфликти.

"Тези развития в световната и регионалната икономика и в политическия живот, може да имат своето отражение, но има неща, които ни правят умерени оптимисти. ЕЦБ обяви, че ще започне дългоотлагания преглед на паричната политика. Това е изключително важно упражнение. Очаква се това да даде отговори на много въпроси. Освен това има ангажимент за конкретна дискусия по отношение на това, което трябва да се прави с поддържащия икономически растеж", обясни управителят на БНБ.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар