Зима

Зима
Пролет

21 декември 2019 г.

Калабрийската мафия "Ндрангета" с пипала в България

Преди броени дни стана известно, че калабрийските мафиоти са прали пари в България през строителни фирми
 
Все повече информация за връзките на калабрийската мафиотска организация "Ндрангета" с България излизат в медиите на Ботуша след мащабната операция на италианските карабинери "Ринаскита-Скот" срещу престъпния клан. 

Както вече бе оповестено при спецоперацията бяха арестувани 334 души и 416 заподозрени, сред които адвокати, счетоводители, корупмирани държавни служители. В операцията са участвали около 3 000 полицейски служители и са иззети общо 15 милиона евро.

При обявяването на резултатите от операцията в. Corriere della Sera информира, че паралелно с акцията в Калабрия е имало и арести в България, Германия и Швейцария. Те са извършени с Европейски заповеди за арест със съдействието на местните власти, съобщава Corriere della Sera. Задържаните са обвинени в изнудване, убийства, пране на пари и участие в мафиотска организация.

Калабрийският мафиотски клан "Ндрангета" е пуснал пипала в различни бизнес сектори  не само в Италия, но и други държави, сред  които и България. Информация за трансграничната дейност на клана се появиха още преди една година. Според публикациите в италианските медии "Ндрангета" изкупува туристически фирми, включително хотели, барове и ресторанти, за да изпира пари.

Италианските разследващи свързват с България един от известните членове на клана "Ндрангета" - Джанлуиджи Сарконе, който излежава присъда в момента. За него е известно, че е собственик на компания, регистрирана през декември 2011 в столичния квартал "Слатина". Фирмата се занимава със строителство, транспорт, сделки с недвижимо имущество и други. През лятото на 2019 г. италианските спецслужби запорираха сметки на семейство Сарконе. Това се случи след ареста на мафиотския бос Кармине Сарконе през януари 2018 година. Братята му Николино и Джанлуиджи също са в затвора. За Джанлуиджи е известно, че живее на съпружески начала с българката Виктория Гужгулова. Според публикациите в италианските медии тя е родена през 1983 г. в Бургас и е била шампионка по спортни танци.

Заедно с майка си Недялка Виктория е регистрирала през декември 2010 г. строителната компания ИТАЛИАН БИЛД ООД, със седалище в Хасково. Джанлуиджи Сарконе пък е собственик на компанията "Innovative Locking Systems“, регистрирана през декември 2011 г. в столичния квартал Слатина. Според документите за регистрация, компанията се занимава със строителство, транспорт, недвижими имоти и други.

По данни на италианските антимафиоти през септември 2014 г. Джанлуиджи и Виктория са посетили клон на банката „Монтепаски“ в Повильо, Италия, и са депозирали 336 000 евро. По-късно те са превели и 35 000 евро по сметка в България. Сделката от която са изкарали парите, е довела до арестуването на Джанлуиджи. По време на процеса в съда е станало известно, кланът Сарконе е контролирал много сметки в Италия, България, Румъния и Литва.

По време на разследването, довело до операцията "Ринаскита-Скот" срещу "НДрангета" е била засечен телефонен разговор между член на клана "Гранде Аракри", който е тясно свързан с клана "Сарконе". Алфонсо Дилета се похвалил че кланът прави бизнес в Гана, Кот д'Ивоар и България. Разследването на дейността на клана "Гранде Аракри" довело до 9 ареста и изземване на имущество в размер на 330 милиона евро. 


Установено е, че Алфонсо Дилета е имал задача да изпере в България около сто милиона евро. Той е трябвало да извърши операция със сделка на стойност 160 милиона евро, свързана с изграждането на гигантски хотелски комплекс на име „Мелия-Бекервил“ в местността Цигов чарк, близо до язовир Батак. Но след ареста на Дилета и братята Сарконе проектът така и не тръгнал.

Румен Савов, Paragraph22.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар