Зима

Зима
Пролет

25 декември 2019 г.

Мирис на развалени яйца трови телевизионните зрители

Колкото е по-сигурно, че си израснал на сланина и коприва, толкова е по-вероятно в кулинарно предаване да сготвиш нещо с киноа и сос жу...
 
Свободното време и приготовленията за празниците предполагат и да поседнем пред телевизора. 

Дори хора, на които рядко им се случва, решават да хвърлят едно око за нещо интересно. Съдържанието обаче, което предлагат нашите телевизии, варира от скука, през безвкусица, до кич. Тоест нищо по-различно от това, което виждаме през останалата част на годината. И винаги ми е било интересно да разбера защо създателите на предавания и на рекламни клипове не се стараят малко повече. Дали толкова си могат или ние сме твърде безкритични към това, което ни се предлага?

Така или иначе, част от рекламите са изключително отблъскващи. "Ти я водиш на Малдивите на бунгала, а тя пък искала и на Хаваите да се цамбуркала... Пари навреме, взимаш моментално без губене на време..". Рекламата на бързи кредити става и за поп фолк клип от турбо периода. На всичко отгоре се оказа, че са серия от клипчета. Впрочем, няма лошо, но ако ги излъчват в специализираните за този жанр канали.

Морякът Христо, който трябваше да вдигне продажбите на популярна верига за детски играчки, също впечатлява с лош вкус. Сърцераздирателният клип за човек, принуден да прекара Коледа далеч от семейството си на кораб, дотолкова разстрои моряшките съпруги, че те пуснаха онлайн петиция. "Тази реклама носи болка, огорчение и разочарование и образува тежка буца в гърлото! Смятаме, че има далеч по-удачен начин да отброиш дните до Коледа!“, коментира една от обидените съпруги. Ами, прави са жените.

Проблемът е, че в част от рекламните видеа няма грам смисъл. Жени с вечерно облекло и тежък грим рекламират тоалетна хартия, препарати за прозорци и подове, както и универсални изтребители на хлебарки и гризачи. Други стоят пред луксозна кола и бръщолевят нещо, най-вече свързано с участие в хазартни игри и изтриването на огромно количество билетчета. Хапчетата срещу подуване и газове, диария, лоша миризма и гъбички, вече са класика. Добре че напоследък по-рядко се среща онази реклама на "Еврофутбол" с потните момци, "издокарани" в потури и пиещият бира дядо господ, когото (колко оригинално!) отново изкараха българин...Тъпо, тъпо, та чак ти се повръща...

А какво да кажем за предаванията? Коледните. Дори идеята да е интересна, няма как публиката да бъде впечатлена. В тях участват едни и същи лица, които са толкова медийно амортизирани, че по-скоро дразнят. Става въпрос за 15-20 персонажа, които се въртят през годината из почти всички телевизии и седнете ли да гледате шансът да не се появят е минимален. Стигам до извода, че тези хора имат професии, но нямат работа, затова денонощно обикалят студиата-хранилки и ни заливат с нечовешка мъдрост и таланти. Нашите герои готвят, кълцат, пасират, пеят, танцуват, правят лицеви опори, участват в патриотични игри, в журита, имитират световни звезди, разхождат кучета от приюта в Долни Богров, оценяват начинаещи музиканти, цепят дърва... В останалото време ги канят да коментират бюджети, избори, мачове, мис България, протестите, Тръмп, мръсния въздух, коледните намаления и що за човек е Грета Тунберг. 


Напоследък все повече се налага и една плашеща тенденция - групата на универсалните телевизионни "коментатори" се разширява, но с близки и роднини - съпрузи, съпруги, деца... Топ популярни майка и син пък само дето не изкачат от коледния тиквеник. Остана ли някой в държавата да не е запознат и с най-пикантни подробности от техния живот? Да не е ронил сълзи и чупил пръсти заедно с развълнувани водещи, научавайки за пети път за първата им любов, за раздели, изневери и зашеметяващи лични успехи. Не искам да обидя никого, но и мен не искам да обиждат. Дори да поканите най-интересните човеци на света, при такава телевизионна експлоатация като у нас няма как да не девалвират. Всичко това ми се струва крайно нездраво и безсмислено, и се питам хората как издържат това упражнение.

Кулинарните предавания винаги са добра идея, защото са рейтингови. Стига поканените участници да не са "от кол и въже" и много голи претенции. Затова някои от тези изяви сами си се причисляват към групата "Хумор, сатира и забава". Или както казва една приятелка: "Колкото е по-сигурно, че си израснал на сланина и коприва, толкова е по-вероятно в "Черешката на тортата" да сготвиш нещо с киноа и сос жу".

Все пак хуморът е хубава работа. Даже и да е тъп, на празниците го предпочитам пред някои ялови напъни за уж сериозна телевизионна журналистика. Преди време се "насладих" на предаване на съдебна тематика, посветено на възрастна жена с деменция, която се оплаква от животните на съседа си. Още в първите минути публиката – пенсионери, нахъсани като на опашка в Изи пей, се спука да се смее, защото гостенката е неадекватна. Водещата я пита: „Как точно кукурига петелът на съседа ви“. Тя – „Ма той е изкуствен, кукурига с дистанционно“. Водещата продължава:, „Добре, покажете, да чуем“. Бабичката започва да кукурига, а "изисканата" в духа на предаването публика продължава да се залива от смях. Следващият въпрос е умопомрачителен: „Вярно ли, че като млада сте работела в хлебарница и докато сте правила секс в цеха, сте паднала в коритото с тесто?“

В такива моменти чак ти домъчнява за сюжетите от рекламата на лекарства против хемороиди, на дамски превръзки, та чак и на хапчетата за простата.

Весели празници!



Антония Коцева, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар