Зима

Зима
Пролет

25 декември 2019 г.

Владимир Путин за полския посланик в Германия през 1938 г.: Измет и антисемитска свиня! (видео)

Последователите такива хора, които са водили преговори с Хитлер, днес събарят паметниците на Червената армия, която освободи Европа от нацизма
 
Руският президент нарече "измет и антисемитска свиня" посланика на Полша в хитлеристка Германия Юзеф Липски, който през 1938 г. обещал да издигне паметник на Хитлер във Варшава, ако нацисткият лидер изпълни намерението си да изсели евреите от Европа в Африка. Това съобщава агенция ЕА Дейли.

"Измет, антисемитска свиня, няма как да го наречеш иначе. Той напълно се солидаризира с Хитлер в неговите антисемитски настроения и нещо повече - за издевателствата над еврейския народ обещава да му издигне паметник във Варшава". Това заяви Путин на заседание на колегиума на министерството на отбраната, коментирайки дневника на полския посланик в Германия Юзеф Липски преди Втората световна война.

"Това, което ме потресе, казано честно, е как Хитлер и официалните представители на същата тази Полша са обсъждали т.нар. еврейски въпрос", коментира президентът своята реакция, докато е чел архивни документи от Втората световна война.

Държавният глава припомни, че Хитлер е съобщил първо на външния министър, а след това и на посланика на Полша за своята идея да пресели евреите в колонии в Африка.

"Представяте ли си, през 1938 г. - да преселиш евреите от Европа в Африка? На измиране! На унищожение!", подчерта Путин, като отбеляза, че полският посланик е написал в докладна записка до министъра на външните работи на Полша следното: "Когато чух това, аз му отговорих (на Хитлер, бел. ред.), че ако направи това, ние ще му издигнем великолепен паметник във Варшава".

Путин подчерта, че този отговор е даден съзнателно и целенасочено.

"Това не е написано без умисъл", заяви Путин, като добави, че Русия притежава достатъчно материали, за да не позволи на никого "да се гаври с паметта на нашите бащи, деди и на всички, които положиха живота си на олтара на победата над нацизма".

Руският лидер обърна внимание на това, че именно такива хора, които са водили преговори с Хитлер, днес събарят паметниците на воините-освободители, на воините от Червената армия, които освободиха Европа и европейските народи от нацизма.

"Това са техни последователи. В този смисъл, за съжаление, малко се е променило и ние трябва да го имаме предвид, включително и при изграждането на нашите въоръжени сили", заключи Путин.

На същото заседание Путин нарече "абсолютно бълнуване" резолюцията на Европарламента за това, че СССР носи отговорност заедно с хитлеристка Германия за началото на Втората световна война:

"Неотдавна нашите колеги в Европа, Европарламентът, приеха резолюция, която фактически обвинява Съветския съюз наравно с нацистка Германия за началото на Втората световна война. Това, разбира се, са абсолютни бълнувания", подчертава Путин.

 



Превод и редакция: Epicenter.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар