Зима

Зима
Пролет

28 декември 2019 г.

От три минути празнична реклама до два часа делничен пиар

След 10 години на власт кабинетът затрупа проблемите с хвалби
 
"До три минути време за реклама!".

Толкова време получиха министрите от премиера Бойко Борисов на извънредно заседание на Министерския съвет във втория ден след Рождество Христово. След година на главоломни успехи не може да посрещаме новата затънали в пернишкото тресавище. Само това му дай на черногледия "матриал" - лъжицата катран, с която да обърка  медения вкус на мандата. Затова със снизхождението Борисово министрите откараха два часа.Да видим кое как  по ресори:

Вицето Томислав Дончев отчита "тежка година с много политически предизвикателства - избори, кризи, чума по свинете". Но  заключи, че "за поредна година нямаме загубени европейски средства" и "имаме една от най-прозрачните системи за мониторинг". Който има трайното усещане, че поне половината европейски средства се губят в частни джобове и разпределянето на поръчките тъне в мъгла, е злобен неблагодарник или платен трол. Такъв е и който не вижда "икономическия растеж и ръста на заплатите", заради които според другия вицепремиер Марияна Николова все повече българи се завръщали от чужбина.

При външния министър Екатерина Захариева също всичко е наред. Нови ресори на Мария Габриел - в Еврокомисията. А Кристалина Георгиева пое  МВФ. Онези, които не вярват България да намаже от световните кадрови подскоци на двете дами не виждат по-далеч от носовете си. Освен това 130 хиляди българи получили вече статут на уседналост във Великобритания, а те  били 90 % от пребиваващите там сънародници. Но не ни пускат в Шенген заради "вътрешнополитически натиск в част от страните в ЕС", не заради корупцията.

Финансовият министър разстла  на празничната трапеза успехите в борбата със сивата икономика, спада на безработицата, ръста на заплатите и убедеността си в присъединяването ни към чакалнята на Еврозоната. Струва ви се странно, че при напредъка по тези показатели продължавате да висите вече три десетилетия в чакалнята за Европа?! Чисто субективно усещане. Нещо подобно  ви идва и от  това, че транспортният министър Росен Желязков говори небивалици за възхода на БДЖ, - изчезването на дълговете му за  стотици милиони е едно от безспорните чудеса по Коледа. Адмирации, ако става дума за виртуозен  счетоводен трик, а данъкоплатецът да се стяга за новите вагони и локомотиви, че плащането им пак него чака.

И в енергетиката сме добре, казва Теменужка Петкова, ама и там иска чакане. Наваксваме с гръцкия интерконектор и с Балканския поток, за да свържем двете части на Турския и да оправдаем Хъб-а, който трябваше да е просто спирка по трасето на Южния. А интерес към Втора атомна има за поредна година. А свободното падане на НЕК и на  държавната "Марица" си е просто проблем за 5 милиарда, с който се живее някак си.

За пътното строителство е излишно да говорим - Петя Аврамова буквално изнемогва под натиска на премиерския джип. А Борисов с наслада разказа за срещата си с "героя на социалистическия труд, който продължавал да строи". Сега щял да бъде преквалифициран и признат за "герой и на капиталистическия труд", което действало на премиера "като психотерапия". Под нейно въздействие Борисов си поръча да бъде изненадан с предсрочно въвеждане на тол системата, описана лаконично от него като "печатница на пари".

В земеделието Десислава Танева държи нещата под контрол. Ако някой я чумосва заради Африканската чума и морето безвкусен и тровен зеленчук на пазара, да набляга на хляба, който е също менте, но пък изнасяме зърно в чужбина. При къщите за гости откриха нарушения за 40 млн. лв., а при заменките на гори - за цели 80 млн. лв. Колкото  парите  за един МОЛ. Е, връщането им е евентуално, проблематично и хипотетично. А според екорекетьорите реалните загуби  възлизали  на милиарди. Зависи кой прави сметката.

Майсторката на служебния туризъм Николина Ангелова отчете повече от осем милиона туристи, минали  през страната, 34 % ръст при международните нощувки, 145 договора за концесия и наем на плажове, намаляваща административна тежест. Ама на морето било лудница, скъпотия, боклуци в чиниите, в чашите, във водата и на плажа. Но обърнете се към прелюбезните хотелиери и ресторантьори, за да ви решат проблема. И понеже екоминистърът Нено Димов се хвали с успехи срещу отпадъците и инвестиции във ВиК - сектора, стига вече  с внушенията  за някаква си всеобща мърлявщина из курортните места.

В социалната сфера - нов министър с нов късмет. Към ръста на минималната заплата и спада на безработицата Деница Сачева добавя и качеството на работната сила, което щяло да е приоритет, но за догодина. Там ще си мерят успехите с образователния министър Красимир Вълчев, който продължава да акцентира върху ръста на учителските заплати и на връщане на децата в училище. Където първото нещо, което научават с помощта на съученици и родители, е че полза от учене в тази държава няма - особено  като й гледаш управниците. Премиерът смъмри  висшето образование, че  бълвало пиари, политолози и социолози, а нямало хора в производството. Ами като има търсене.... 

Здравеопазването също е наред. Кирил Ананиев е доволен от вложенията в медицинска апаратура. Ще има линейки, детска педиатрия и пари за лечение на редките болести. Вярно, че по-честите морят безпощадно  населението в най-болната еврочленка. Но пък кампанията за донорството променила нагласата на обществото. Като ще се мре, остави това-онова  за резервни части - "така част от теб продължава да живее", увери премиерът покрай издадената му донорска карта. Също както в сферата на културата Боил Банов вдъхва нов живот на археологията с консервацията на случая "Ларгото".

И в сектор "Сигурност" "керванът върви в правилната посока, но винаги ще има кучета, които ще лаят", уверява воеводата Красимир Каракачанов. Милиардни проекти за купуване и ремонт на бойна техника, засилен интерес към войнишката професия, здрав гръб от НАТО и рамо до рамо с Русия. Щом изскочихме на второ място откъм процент военни разходи от БВП след САЩ, армейският ни керван все някак ще се влачи, пък кучетата да си лаят.

Младен Маринов направо се гордее с успеха в битката с телефонните измами, която незнайно защо МВР досега не водеше. Е, разкриваемостта при битовата престъпност спадала като цяло, но тя си е вече част от културата и народопсихологията, та придоби статут на запазена марка за страната. За успехи срещу организираната престъпност и корупцията Маринов не рискува да отвори дума. Иначе работата с ДАНС и с прокуратурата вървяла "добре". И пътната безопасност била проблем, но за радост си има просто решение - избягвайте да пътувате. 

А правосъдният министър Данаил Кирилов тури черешката на тортата с констатацията за "отпадналия механизъм за сътрудничество и оценка". И благодари лично на Борисов за политическата воля, отчитайки приноса му в комуникацията с Брюксел. Ако не знаете мониторингът да е отпаднал, не придиряйте на Кирилов. Като го туриха за министър обеща да подаде оставка, ако наблюдението върху България не падне до края на мандата на комисията "Юнкер". И понеже краят й дойде, той отчита мониторинга за отпаднал - ако, че  това не  се е случило. Иначе оставка трябва да подава.

В резюме от Борисов: "Виждате колко много неща са свършени, още много неща има да се свършат. Министрите да се стягат и кабинетът да изкара мандата си. Другите са силни на думи - Мафията вика: "Мафия!"

Следва искане министрите да одобрят дарение от 2 млн. лв. за Атонския манастир и молитва: "Бог да е с нас!" Амин!


Огнян Стойчев, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар