Зима

Зима
Пролет

11 декември 2019 г.

Прага разгневи Русия заради паметник на ген. Власов

Власовската Руска освободителна армия, сформирана от бивши съветски войници, е воювала срещу Червената армия заедно с войските на нацистите
 
В район на чешката столица Прага е одобрен план за издигане на паметник в чест на войниците от армията на ген. Андрей Власов, което разгневи Русия.

Проектът е одобрен вчера и има за цел да почете войниците, които са допринесли за освобождаването на Прага в края на Втората световна война.

За историците ролята на власовската Руска освободителна армия е противоречива. Сформирана от бивши съветски войници, тя воюва срещу Червената армия заедно с войските на нацистите, пише БТА.

В началото на май 1945 г. армията на Власов идва на помощ на чешкото въстание срещу нацисткото управление, преди да пристигнат съветските войски и да спасят града от унищожение. Близо 300 войници загиват.

Власов е екзекутиран от съветските власти след войната.

Видът на паметника, който трябва да бъде завършен през май, засега не е ясен, но може да включва обяснителен текст за ролята на Власов в историята.

Руското посолство в Прага отправи протест срещу плановете на кмета на район "Репоруе" Павел Новотни, който влезе в новините като изпрати писмо до руския президент Владимир Путин. В него кметът обяснява, че Москва няма думата в изпълнението на проекта.

Няма коментари:

Публикуване на коментар