Зима

Зима
Пролет

26 януари 2020 г.

Всеки чиновник във властта - с охрана!

Управляващите предложиха скандален законопроект, с който ще осигурят възможност за охрана на депутатите, държавните чиновници и представителите на съдебната власт

България очевадно се превръща в държава на чиновниците, като растат и грижите за това съсловие. 


Обикновените българи емигрират, измират, нацията като цяло се топи, само чиновническото съсловия добрува и се множи. Според последните данни на Департамента по икономически и социални въпроси на ООН, българите вече сме 6 922 556 души. И ако през 2010 г. чиновниците са били 115 343 души, днес в оредяващото и редуцирано население те вече са над 140 000 души.

Последният изблик на симпатия и ангажираност към това съсловие откриваме в деловодството на Народното събрание. Депутати от ГЕРБ са внесли за обсъждане законопроект, с който ще бъде изменен и допълнен друг законопроект, който все още не е приет окончателно от народните представители.

Става въпрос за проекта за промени в Закона за МВР, внесен от Министерския съвет на 18 септември 2019 година. Именно в него управляващите предложиха създаването на нова Главна дирекция "Жандармерия, специални операции и борба с тероризма", което на практика отвори вратичка за сливането на досегашните дирекция "Жандармерия" и Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ).

Пет месеца след внасянето на законопроекта, в средата на януари 2020 г., управляващите разширяват дейността на все още неродената ГДЖСОБТ, в посока на допълнителни задачи по охрана. В мотивите си вносителите Валентин Радев, Пламен Тачев, Константин Попов, Дилян Димитров и Станислав Стоянов от ГЕРБ посочват, че трябва да се допълни законопроекта за промяна на ЗМВР, внесен през септември миналата година. Допълнението ще регламентира конкретно задачите по охрана на "служители на органите на власт". В мотивите се посочва, че това ще става при наличие на конкретна заплаха във връзка с изпълнение на служебните им задължения.

За да не бъде пропуснат поименно някой от т.нар. "служители в органите на властта", та после да се разсърди, вносителите мъдро са уточнили, че имат предвид всички служители от законодателната, изпълнителната и съдебната власт. Освен висши ръководни кадри охрана е предвидена и за редови служители - например на МВР или НАП, за които е възникнала заплаха във връзка със служебните им задължения, уточняват вносителите.

Очевидно с промяната се цели ГДЖСОБТ да стане нещо като Национална служба за охрана на депутати, държавна администрация и представители на съдебната власт. При това на пряко подчинение на правителството, на което явно му е писнало да се съобразява с НСО, което е под шапката на президенството. И това се случва на фона на неспиращите коментари, че трябва да се ограничи кръга на охраняемите от държавата лица. Както и на продължаващите скандали около НСО и предложението на ДПС лица от изключително значение за националната сигурност да си плащат на службата, за да ги пази.

Реализира ли се идеята на ГЕРБ, на практика няма да остане нито един държавен служител без възможност за охрана.

А всички останали - кучета ни яли. За нас ще се грижи полицията. Същата, на която от години й набиват в главата стратегията "Полиция в  близост до обществото", но когато не дай си боже ти потрябва, от нея ни вест, ни кост...


Румен Савов, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар