Лято

Лято

10 януари 2020 г.

Белезници щракат в София и в Перник. А в Пловдив - кога?

Корупционните схеми под тепетата са съшити с бели конци, но никой не желае да ги разплете...
 
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отново показа желязна ръка и непоклатима воля да пребори корупцията у нас. 

Първите резултати вече се виждат в Перник. Заради водната криза там и начина, по който са харчени публични средства, белезниците щракнаха за онези, решили да блажат от участието си във властта. Зад решетките преспа и министърът на околната среда и водите Нено Димов. 

Все още не е ясно какво ще намерят разследващите в банковите сметки на заподозрените и техните роднини, но със сигурност те ще изглеждат като девици в сравнение с пловдивските им колеги. 

В поредица свои разследвания "Марица" осветли действията на приятелския кръг около бившия кмет Иван Тотев и шефа на ВиК Спартак Николов, които отдавна би трябвало да привлекат вниманието на Специализираната прокуратура. И с просто око се вижда, че цялата група рязко вдигна стандарта, откакто е във властта. Повечето от нейните членове влязоха в политиката с омачкани панталони, басмени рокли и дългове, но излизат с луксозни жилища, скъпи коли и пропътувани стотици хиляди километри в екскурзии по света, за които чиновническите заплати видимо не стигат.  


Не е нужно да се правят дълбоки анализи на данните от НАП за доходите на въпросите лица и свързаните с тях фирми и роднини, за да се види, че просперитетът им никак не отговаря на официалните приходи.

За да трупат пари чрез влияние и власт, активистите на приятелския кръг използват всякакви действия по ръба на закона - обществените поръчки, възлагани на избрани фирми, някои от които явно свързани с октопода (христоматийните примери за тази порочна практика се намират в архивите на ВиК), придобиването чрез свързани лица на евтини общински имоти и други апетитни терени, върху които след това се реализират огромни печалби, източване на пари от общинската или държавната хазна чрез външни поръчки и договори за услуги на килограм...     

Корупционните схеми под тепетата са съшити с бели конци. Засега обаче явно никой не желае да ги разплете или ако все пак опита, удря на камък с давностните срокове на извършените зулуми. 

Дано не дочакаме беля като в Перник, за да защракат белезниците и под тепетата... 

 Иван Тотев

Станимир Кронев, "Марица"

Няма коментари:

Публикуване на коментар