Зима

Зима
Пролет

23 януари 2020 г.

ВМРО ще изкара на пушачите торбичките "Била" през носа

Предложението е смехотворно. Според него всеки, които не излиза да пуши, задължително работи...
 
Скандалът движи политиката! 

Политиците популисти правят и невъзможното да има суматоха около тях, да предлагат кога глупости, кога малко по-разумни неща, но да ги разнасят из медиите. 

Има групи в българския политически живот, които са в конфликт помежду си, често с коалиционните си партньори, с природозащитниците, ромите, норвежците и други знайни и незнайни субекти. Сега, дали заради шегата с торбичките "Била" или по друга причина, хората на Красимир Каракачанов взеха на прицел пушачите.

Депутатът Александър Сиди от ВМРО представи в Народното събрание предложение непушачите да получават два дни повече отпуск от колегите си, които излизат за по цигара в работно време. Според него е ясно, че тези - вторите, напускат работните помещения през известен период от време и така получават нерегламентирана почивка между 10 и 15 минути на всеки час – два. По този начин колегите им непушачи били в неравнопоставено положение. Но ако някой пушач избягва порока си, докато е на работното си място, той също може да получи бонус отпуск.

Предложението е смехотворно. Според него всеки, които не излиза да пуши, задължително работи. Явно във ВМРО не допуснат, че непушачът може да прекарва по 2 часа на ден във Фейсбук, да играе компютърни игри, да си прави с приятели по телефона планове за вечерта, да излезе да си купи геврек...

В тази "оригинална" идея не се отчита и фактът, че служителят е нает да извършва определен обем работа, а не да престоява в помещението. Ако е пушач, но е продуктивен, работодателят не би следвало да има проблем с него, защото нищо не губи. В същото време непушачът може да дреме цял ден, но същият този работодател евентуално ще го обезпечава с два дни отпуск допълнително. Според логиката на Сиди, мълчаливите хора също трябва да получават повече почивни дни, защото не хабят работно време в приказки. А пък на хората с болни бъбреци, които често ходят до тоалетната, отпускът направо трябва да им се намали.

Безспорно, пушенето е порок, излизането за цигара час по час е дразнещо за екипа и не бива да се злоупотребява. Смешно е обаче работодателят да се превръща в пъдар, вместо умело да организира работата и почивката на работниците си. Това е неговата работа, а не държавата да му решава проблемите със законодателни корекции, включително и в трудовия кодекс.

Най-странното е, че според ВМРО  предлаганата от тях мярка би довела и до намаляване на пушачите, или на броя на цигарите, които те пушат на ден. 


Истината е, че пороци не се отказват с бюрократични мерки.

Антония Коцева, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар