Зима

Зима
Пролет

23 януари 2020 г.

Да остарееш е дар

Приемете живота си такъв, какъвто е и търсете винаги най-доброто в него...
 
Според Световната здравна организация нашият живот е разделен на възрастови
групи: 0-14: детска възраст, 15-44: млада възраст, 45-59: средна (зряла) възраст, 60-74: възрастни хора, 75-89: стари хора (старческа възраст), 90+: дълголетие.

Разбира се винаги има изключения, като мен самата, които не влизат в тези рамки и за които възрастта е само цифра. Но да кажем, че разделим живота си на тези етапи.

А нека сега да погледнем една друга статистика за 2019г. отново на Световната здрава организация цитирам: "Населението на България е с най-кратката очаквана продължителност на живота в ЕС". Забързани в ежедневието си, оплаквайки се от нещо, което ни липсва, животът минава покрай нас с бясна скорост.

И между самосъжалението и миговете на трезво мислене, докато не сме имали причина да се оплачем от здравето и силата на тялото си, идва моментът, в който то ни се "отплаща" за цялата грижа, която сме положили за него (през младата си възраст).

И навлизаме в една "средна възраст", в която започват оплаквания... Ту от коляно, кръста, сърцето, нервите и т.н. Отново се започва едно тюхкане: "Все на мен ли?". Мнозина си остават в тази възраст.

A вече няма смисъл да говорим за миналото време, в което е можело да дадем дължимото на тялото си, за да ни се отплати в последствие, затова просто приемаме състоянието си. Спирам до тук, защото не искам тази статия да ви депресира, а напротив.

Приемете живота си такъв, какъвто е и търсете винаги най-доброто в него. Защото е един и е
безценен! А ако сте един от късметилиите, които могат с гордост да се нарекат "стари
хора" или дори "дълголетници", ви желая достойно остаряване.

Изживейте го само в щастливи моменти, които вие сами ще създадете и оцените. Да остарееш е дар и съм сигурна, че всеки от вас може да посочи причини, поради които би желал да е ЖИВ и да остарее достойно.

За да види раждащия се нов живот в лицето на правнуците си, да преживее отново любовта в лицата на децата си, да изживее радостта в очите на внуците си, да изживее отново младостта, дори през очите на другите.

Вдъхновено от репликата на героя на Дани де Вито във филма Jumanji: The Next Level: "Да остарееш е подарък. Забравям това понякога, но е така. Какво повече може да иска човек?", (Getting old is a gift. I forget that sometimes, but it is. What more could a guy possibly want?)


 
Зоя Хубчева, Highviewart.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар