Зима

Зима
Пролет

28 януари 2020 г.

Развихря се "война на паметта" между Русия и Полша

Двете страни си разменят нападки във връзка с победата над нацизма, Втората световна война, нейния ход и нейните последици
 
Развихря се "война на паметта" между Русия и Полша, пише френският "Фигаро". 

Двете страни си разменят нападки във връзка с победата над нацизма, Втората световна война, нейния ход и нейните последици за Източна Европа, напомня вестникът.

Владимир Путин не бе поканен в понеделник в Полша за възпоменателна проява по повод 75-ата годишнина от освобождаването на Аушвиц, при все че концлагерът е бил освободен от Червената армия. А полският президент Анджей Дуда отказа миналата седмица да участва във форум по случай годишнината в Ерусалим, защото там бе предвидено да говори Путин, обвиняван от него, че пренаписва историята.

"Войната на паметта" между Русия и Полша, а в по-широк план между Москва и нейните източноевропейски съседки, е в разгара си. Не минава седмица без официални или "експертни", понякога невероятно гневни изявления от едната и от другата страна, които подклаждат един непотушен докрай огън. А междувременно наближава 9 май - 75-ата годишнина от победата над нацизма, отбелязва френското издание, цитирано от БТА.

Журналистка от полския "Газета виборча" обяснява отказа на Анджей Дуда от участие в ерусалимската проява със стремеж на политика да получи подкрепа от избирателите на полската крайнодясна партия "Конфедерация", за които се смята, че имат предубеждение към Израел и евреите, информира Би Би Си.

"В случая обаче моментният предизборен интерес на президента Дуда е в противоречие с дългосрочния интерес на Полша", предупреждава тя.

"Полските политици се държат лековато, несериозно, позорят страната си", цитира руският "Лента" коментар на сенатора от федерацията Сергей Цеков след изявление на Ярослав Качински, лидер на управляващата партия "Право и справедливост". На 25 януари Качински заяви, че Варшава би желала да получи парично обезщетение за щетите от времето на Втората световна война не само от Германия, но и от Русия, напомня електронният вестник.

Именно Русия възстановяваше Полша, съсипана от войната, посочил Цеков. "Страната ни плати за освобождаването на Полша от нацизма с живота на 600 000 бойци от Червената армия. Тъкмо благодарение на тях Полша съществува днес като държава", отвърнало на Качински чрез Фейсбук посолството на Москва във Варшава.

Украинският лидер "Володимир Зеленски взе страната на Полша във Втората световна. Киев и Варшава успяха да сближат позициите си по въпроси от историята", пише в заглавие руският "Комерсант".

Участието на Зеленски в церемонията за годишнината от освобождаването на Аушвиц бе главното събитие от работното му посещение в Полша. Украинският президент недвусмислено взе страната на Варшава в историческия спор с Москва, се казва в статията.

"Полша и полският народ първи усетиха на свой гръб сговора между тоталитарните режими. Това доведе до започването на Втората световна война и даде на нацистите възможност да задействат смъртоносния маховик на Холокоста", заяви той. Фактически Зеленски призна, че Германия и Съветският съюз носят обща отговорност за започването на войната, посочва "Комерсант".

"Почва за сплотяването между Киев и Варшава си остава тяхното "приятелство срещу Русия", добавя руският вестник.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар