Зима

Зима

16 януари 2020 г.

Петър Витанов: Пренаписвайки историята, нанасяме удар върху собствената си достоверност

Нещата тук не опират до руската пропаганда, а до нас самите, до нашите разбирания и до това какво оставяме на следващите поколения.“

„Директният трансфер на историята към политика води до подмяна на историческата истина и директно към реваншизъм, който вече е видим в много европейски страни. Той оправдава престъпленията срещу човечеството, които нацизмът извърши. Насърчава и зараждането на неонацизма, на който ние в Европа категорично трябва да се противопоставим“, заяви Петър Витанов в Страсбург.

Изказването на ръководителя на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент (ЕП) е по повод разярилата се сериозна дискусия в последните месеци след приемане на резолюция на Парламента за значението на европейската историческата памет за бъдещето на Европа (септември 2019 г.). Там като основна причина и виновник за Втората световна война е обявен пактът Рибентроп-Моллотов, а комунизмът и нацизмът са приравнени.

„В Резолюцията изобщо не се споменават думите фашизъм, антифашизъм и антифашистка съпротива. Да, ние не трябва да отричаме пагубния ефект на Пакта от 1939 г., но не бива да игнорираме изцяло историческите факти, като сключените съглашателски споразумения между нацистка Германия и Великобритания, Франция, Дания, Полша, Литва, Латвия, Естония, както и позорното Мюнхенско споразумение, предопределящо по-нататъшната агресия на Хитлер. Пренаписвайки историята си, нанасяме удар върху собствената си достоверност. Нещата тук не опират до руската пропаганда, а до нас самите, до нашите разбирания и до това какво оставяме на следващите поколения“, подчерта Витанов, цитиран от Glasove.com.Няма коментари:

Публикуване на коментар