Зима

Зима
Пролет

24 януари 2020 г.

Сблъсъкът за управлението на ВиК

Частно или държавно
 
Дали в язовир "Бели Искър" щеше да има достатъчно вода, за да се даде и на Перник, ако ВиК дружеството на София беше държавно и се управляваше по същия начин като пернишкото? 

Подобен въпрос няма как да не възникне след все по-категоричните заявки, включително на кмета Йорданка Фандъкова, че концесионният договор със "Софийска вода" ще бъде прекратен след 2025 г. и дружеството ще стане пак общинско.

Водата в столицата се управлява от частния оператор вече 20 години и със сигурност не е най-добрият пример за успешна концесия. Но погледнато обективно, водоснабдяването в София е по-добро отколкото в другите части на страната - най-малкото потокът на водата се следи в реално време, а основни кранове се контролират онлайн, докато операторът в Перник дори не знаеше как и откъде да спре подаването и нямаше измервателни устройства.

Това се вижда и от ВиК анализа на Комисията по енергийно и водно регулиране, според който по показателите за качество на работа "Софийска вода" се справя най-добре от всички в страната. По принцип основен показател за това как се управлява дадено ВиК дружество са загубите на вода по мрежата. В столицата те са под 44%, докато средното за страната е 61%. В Пловдив по тръбите изчезва 60% от водата, в Бургас - 55%, във Варна - 64.49%, а Добрич са над 80%. В Перник пък загубите са около 75%. И това, при положение че целият бизнес е регулиран от КЕВР, така че частните и държавните оператори са поставени пред равни условия.

Държавата обикновено е лош стопанин и това отново се потвърди с водната криза в Перник. Просто назначените най-често по партийна линия директори нямат абсолютно никакъв стимул да оптимизират разходи, да инвестират или дори да генерират печалба, тъй като обикновено не ги грози санкция, когато не си върши работата, но изпълняват партийните повели. 


Затова и от бъдещия ВиК холдинг не може да се очаква нещо по-различно.


Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар