Зима

Зима
Пролет

23 февруари 2020 г.

Над 30 млн. лв. бонуси са раздадени в НАП въпреки безпрецедентния теч на лични данни

Миналата година НАП се забърка в грандиозен скандал, след като през сървъри на агенцията изтекоха данните на над 5 милиона души
 
Над 30 милиона лева допълнителни възнаграждения заради постигнати резултати са раздадени в Националната агенция за приходите през миналата година. 

Материалното стимулиране е на фона на безпрецедентния теч на лични данни от там.

Миналата година НАП се забърка в грандиозен скандал, след като през сървъри на агенцията изтекоха данните на над 5 милиона души. Обвинения за хакерската атака са повдигнати срещу фирмата "ТАД груп".

В същото време НАП обжалва глобата от 5 милиона и 100 хиляди лева, наложена им от Комисията за защита на личните данни.

Владислав Горанов прие оставките на двама директори в НАП, отговарящи за информационната сигурност и IT звеното. Шефката на агенцията Галя Димитрова не бе отстранена, въпреки че в разгара на скандала се оказа, че Димитрова е била в платен отпуск, който съзнателно не е прекъснала.

Директорът на данъчните Галя Димитрова съобщи, че на 70 души са били спрени бонусите, но само за едно тримесечие.

В централното управление на агенцията допълнителните пари, платени през 2019 г., са над 9 милиона лева, съобщава bTV.

"В тези 70 човека се включва целият ръководен състав на агенцията и всички колеги, които са пряко свързани с информационни системи и информационна сигурност - не са получили за едно тримесечие", казва Галя Димитрова.

Изп. директор на НАП обаче разкрива, че следващите тримесечия "получиха, тъй като те положиха извънредни усилия за оптимизиране на дейностите ни свързани с информационната сигурност".

"Резултатите, които постигна НАП, които са резултат на всички на целия екип на НАП и са рекордни за миналата година - почти 24 милиарда и ръст от почти 3 милиарда - мисля, че обосновават това, че служителите на НАП заслужават да получат бонуси", казва Димитрова.

Попитана дали това компенсира допуснатата грешка и изтичането на информацията, изп. директор на НАП смята, че "говорим за неща, които няма как да сравняваме".

Общите постъпления от данъци и осигурителни вноски по сметките на Националната агенция за приходите за 2019 г. са 23 милиарда и 870 млн. лева.

Сумата е с рекордните 2,8 млрд. лв. повече спрямо постъпленията през 2018 г. и с около 628 млн. лв. над планираното за годината.

По данни на НАП, данъчните приходи възлизат на 13,3 млрд. лв., като от данъка върху доходите на физическите лица в хазната са влезли над 3,6 млрд. лв.; постъпленията от корпоративни данъци са 2,8 млрд. лв., а нетните приходи от ДДС възлизат на 6,8 млрд. лв.

Осигурителните вноски, постъпили в бюджета са общо 10,3 млрд. лв. в това число 6,2 млрд. лв. вноски за държавното обществено осигуряване, 2,6 млрд. лв. здравно-осигурителни вноски и 1,5 млрд. лв. за допълнително задължително пенсионно осигуряване.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар