Зима

Зима
Пролет

14 февруари 2020 г.

Уж 45 години стигаха, пък…

Ами нали бяхте против това да има регламенти за музика, нали затова скачахте по площадите?
 
Като че ли вчера беше, когато площадите се цепеха от скандирания, че 45 години стигат. 

Че никога няма да го погледнат онова омразно време, че не искат панелките и трабантите, а само въздуха да им оставят… То се оказа, че сега и въздух няма.

А днес чета: Искат 30% квота за БГ музика в радиото и тв ефира! И кои искат това социалистическо ограничение? Зад идеята за квотата застават родни артисти, организации като Филмаутор, Сдружението на независимите автори, музиканти и продуценти, Съюза на българските композитори, Артистаутор, БХРА и др. Ами нали бяхте против това да има регламенти за музика, нали затова скачахте по площадите?

Орлин Горанов казва: „Националното радио имаше над 75% квота за българска продукция, независимо каква – поп, джаз, класика, каквото се сетите. 15% бяха съветска. И останалите – други“.

Процентите не бяха такива, а доколкото си спомням: 60 на сто българска, 15 съветска, 15 от другите соцстрани и останалите 10 на сто Западна. Но тогава беше друго времето - престъпно.

Нали сега пазарът диктува. Ако народът иска българска – такава ще звучи, а не със закон. Уж

Онова време е престъпно, омразно, зверско, време на ДС, затвори и лагери, а пък трийсет години минаха и пак повтаряме някои негови добри практики. Искат да връщат доброволните отряди.

Махнаха адресната регистрация и сега е пълен хаос, ще я върнат. Запазена марка на социализма. Искат да връщат наборната служба – пак от онова време. Като прелее от народ София, ще върнат софийското жителство. По щандовете четем за млякото на баба, салама на дядо, кремвирши О, Пепи!, сирене и кашкавали по рецепта на Онова време, омразното, престъпното…

Вярно е, че нямаше десет вида луканки, но пък беше истинска. Имаше три вида сирене – овче, краве и смес, ама сирене, а не имитации… И саламите пресни бяха три вида: Камчия, Хамбурски и телешки – ама какъв вкус имаха, щото се правеха по строги стандарти. И кремвирши – един вид, ама с месо. Сега пуснаха виц: хората тестват качеството на кремвиршите като ги дават на котките. Производителите се изхитриха и слагат вече в тях мишки!

И напитките бяха напитки, а не царкировски ментета. Държавата пазеше здравето на народа, защото тя го лекуваше и нямаше интерес да го трови с боклуци, а налагаше задължителна профилактика! И нея сега откриват – ентусиазирано, патетично, че чак ме разсмиват. Само в България неуморно се рушеше, а не се надграждаше – икономика, селскостопанство , хранителна промишленост…


Затова сме на този жалък хал.


Стефан Северин, News-bulgaria.info

Няма коментари:

Публикуване на коментар