Зима

Зима
Пролет

1 февруари 2020 г.

За кръчми - 5% ДДС, за книги и лекарства - 20%!

Хотелиерите и ресторантьорите ли са най -закъсалите в държавата?

Туристическият бизнес, който е обявен за приоритетен, настоява за по-ниски данъци. 


Браншове, които се облагодетелстват от национални и европейски програми, пари за реклама и благосклонност от страна на държавата, решиха, че е време да поискат повече. Недоволни хотелиери и ресторантьори и странно облечени фигури обсадиха Народното събрание и шестваха до Министерския съвет с настояване за промени в бранша. Към тях се присъединиха партия „Възраждане“, платформата на Мая Манолова „Изправи се. БГ“ и представители на БСП, които подкрепиха исканията им за намаляване на ДДС-то. 

Протестът трябваше да е срещу наредбата за касовите апарати, която се предвиждаше да влезе в сила от 31 януари, но след намесата на министър-председателя финансовият министър Владислав Горанов "великодушно" я отложи с шест месеца. Тогава протестиращите уж полуклекнаха, но, спечелили една битка, решиха да представят и други искания.

Те настояват за задължителна регистрация по ДДС за всички, които работят в туризма и ресторантьорството, за отмяна на наредбата на НАП за запечатване на заведения при открити нередности, за въвеждане на персонална отговорност на обслужващия персонал при открита фискална нередност, за категоризация на всички обекти, които работят като топла точка, въвеждане на лимит за издаване на разрешителни за нови обекти. 


И не на последно място, ДДС-то да се намали на 5 процента. "Отнетите" 15% щели да компенсират увеличаването на цената на тока, на заплатите, на разходите в целия сектор. В кебапчийници и шкембеджийници вярват, че това ще изсветли бизнеса, ще повиши работната заплата и... потреблението.

Нека да се разберем, тъпо е да се подценява малкият и среден бизнес, защото той допринася за 65% от добавената стойност и 75,2% от работните места в България. Нормално е той да иска да се подобрят условията за работа, които у нас са далеч от приемливите. Не случайно и европейските институции отчитат, че малките фирми у нас са обект на “значителна административна тежест”. Проблемът обаче е, че исканията на т. нар. хотелиери и ресторантьори не са справедливи към всички останали, длъжни да плащат по 20% ДДС. Или може би те не плащат скъп ток, не дават заплати, не ги притиска конкуренцията...?

Колко пъти се повдига въпросът да се намали данъкът върху книгите, печата и лекарствата? България и Дания са единствените страни в Европа, където ДДС-то за печатните издания е толкова, колкото за всички останали стоки. В Германия тази ставка е 7%, а във Франция – 5 на сто. Ако слушаш нашите управляващи, образованието и здравеопазването са най-важното перо в бюджета. Ама не щат и един процент да смъкнат за книгите. За кебапчетата и кюфтетата в нашата държава може, а за книгите - не.

Защо за българските управници кюфтето е така важно? За разлика от хората, ангажиране с печатните издания, определяните като хотелиери и ресторантьори са много, много повече, по-силни са, по-гръмогласни и шумни, а и са организирани като футболни фенове. Пък и образовани-необразовани, болни-здрави, без кръчми българинът май не може. Е, кой при това положение има по-голям шанс да успее, като ревне под прозорците на властта?

"Сит търбух за наука глух", казваше едно време Радой Ралин.




Антония Коцева, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар