Зима

Зима
Пролет

8 февруари 2020 г.

Край обичливи пуяци без мисирки не може

Властта у нас си знае работата с медиите - со паре, со благо, иначе - кьотек

Това за мисирките в журналистиката не е далече от истината. Дори си е жива истина, прав е премиерът Бойко Борисов. 


Докато пиарката му отразява на живо закачките с водопроводчици и багеристи, те го питат за сваленото от президента Румен Радев доверие към кабинета. Колко трябва да ти е акъла, за да си мечтаеш как Борисов пада по гръб, след като е свалил доверието си към Радев още миналата година? Или вече никой не помни с каква насмешка коментира как му е позволил да се срещне с Тръмп?

Махленско е, вярно. Особено във времена на див феминизъм. Но нито в Брюксел, нито във Вашингтон има медии, които биха търчали безмозъчно след такъв безподобно чаровен премиер из баири, сокаци и изкопи. И за какво търчат нашите? За да бъдат нахокани край трасето на Пернишки поток.

Премиерът едва ли подозира колко е прав. Много им се наслушахме на "тра-ла-ла"-то. Има-няма от две десетилетия насам. Откакто Борисов наду властови криле, пера и перки. 

И депутатът му Георги Марков е прав със заканата, че хората от ГЕРБ мислят за президентски импийчмънт.

"Oбичлив чoвeк e. Тoй oтидe и кaзa, чe oбичa eднaквo Мeркeл и aнтипoдa ѝ Oрбaн. В Aмeрикa кaзa нeщo нeчувaнo - чe oбичa и рeпубликaнцитe, и душмaнитe им - дeмoкрaтитe."

При такива световни флуиди, обобщението "мисирка" звучи гордо! Като в Деня на благодарността, когато във Вашингтон помилват пуйките. Какви ти информационни бойкоти срещу премиерското тяло у нас сънуват някои лунатици ? Че нали без Него медиите ще се поболеят само за един работен ден?

И без главния прокурор Гешев вече не могат. Той не изглежда обичлив, чарът му е донякъде обратен на Борисовия, но изобщо не е за подценяване. В Брюксел го нападнаха с въпроси за делото "КТБ" и американската връзка в тормоза над олигарсите, а той отвърна с усмивка: "Как е времето в Москва?!" И понеже там "тра-ла-ла"-то на българските журналисти не прозвуча никак лицеприятно, в подкрепа на Гешев се напуйчи мъж и евродепутатът Борисов Александър Йорданов.

"Я се дръжте културно! Сърбия няма да влезе в ЕС, докато крие такива като Цветан Василев! Няма влизане! И защитете тази позиция, ако сте демократи и журналисти, а не дребни провокаторчета! Как не ви е срам! Заради такива като вас ли правихме демокрацията? Дребни провокатори!"

Можело, значи, и в Брюксел! При това - без много обич, ако властовите криле, пера и перки са достатъчно надути. Без докачане...


Огнян Стойчев, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар