Зима

Зима
Пролет

29 февруари 2020 г.

За крайника на един вицепремиер

Колкото Симеонов скочи от моста с релсата на врата, толкова и Дончев ще стане курбан за публиката...

Вицепремиерът Томислав Дончев се обзаложи, че растежът на икономиката ще е близък до сегашните данни, които опозиционната левица обяви за манипулирани. 


Звучи почти толкова драматично, колкото заканата отпреди две години на бившия му колега Валери Симеонов да отиде на бургаския мост, да си закачи една релса на врата, да скочи и да се удави заради съдебната отмяна на Плана за управление на "Пирин". Дончев е с една идея преди леталния изход, но пък каква: "Обзалагам се, включително на някой важен крайник, че експресните данни и окончателните няма да се различават!"

Колкото Симеонов скочи обаче от моста с релсата на врата, толкова и Дончев ще стане курбан за публиката. Окончателните данни за ръста на БВП ще бъдат оповестени чак през октомври, а дотогава Националният статистически институт и Агенция "Митници" ще имат повече от половин година да си избистрят методиките. Между които имало разлики, но пък и двете не изкривявали истината. Просто щели да обсъдят "технологията на обмен на данните между двете институции, като целта е да се потърсят решения за оптимизиране на процеса".

Убедени сме, че ще бъде направено дори невъзможното за опровергаване на Румен Гечев и Корнелия Нинова, според които реалният растеж е в пъти по-малък от обявения. Въпреки констатациите на БНБ за грешки и пропуски, шефът на НСИ Сергей Цветарски се хвърли да уверява, че такива няма, имало само закъснения и неточности в част от отчитаната информация за платежния баланс. Дори забелязали проблема в края на януари и уведомили премиера и финансовия министър. Едва сега разбрахме обаче за въведената преди година практика за подаване на два вида митнически декларации, което на практика причинило закъснението.

Междувременно в продължение на няколко дни никой от управляващата върхушка не излезе да опровергае шокиращите за всяка нормална държава твърдения на Гечев, които стъписаха финансовите и икономически експерти. При това в разгара на труса около корекциите във валутния борд, афтършокът от който далеч не е отминал. А истинският проблем е защо тази все още недоказана крайно негативна новина за ръста на БВП намира толкова радушен прием сред в обществото.

Достатъчно е да споменем само драмата около влизането в "чакалнята на Еврозоната" - докато управляващите смогнат поне отчасти да ограничат пожара, българите обмениха повече от милиард левове в евро и никой не пое отговорност за стреса и евентуалните им загуби от разликите във валутните курсове.

Колкото до ежедневните (и от сутрин до вечер) хвалби за стабилност и растеж, единственото възможно обяснение за масовия скептицизъм е липсата на усещане за тях - дори само психологически, индивидуално и на битово равнище. Та нали за това е статистиката - да отдели фактите и количествата от емоциите. 


Но пък щом като властта въздигна почти в норма безкритичното премятане на милиони и милиарди в публичното пространство, как да не подозираш манипулации?!

Огнян Стойчев, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар