Зима

Зима
Пролет

18 февруари 2020 г.

Румен Радев провел телефонен разговор с Владимир Путин

Радев потвърдил участието си в тържествата в Москва на 9 май 2020 г., посветени на 75-ата годишнина от Победата във Великата отечествена война
 
По инициатива на българската страна се проведе телефонен разговор на Владимир Путин с президента на Република България Румен Радев. Това съобщава официалният сайт на Кремъл.

Владимир Путин и Румен Радев обсъдиха редица актуални въпроси от двустранното сътрудничество с акцент на реализирането на проектите в енергетиката, се казва в съобщението.

Българският държавен глава потвърдил участието си в тържествата в Москва на 9 май 2020 г., посветени на 75-ата годишнина от Победата във Великата отечествена война.

"Радев отбеляза, че хиляди българи са взели участие във Втората световна война и са допринесли за победата над хитлеризма, като предложил покана да бъде отправена и към български ветерани за участие в церемонията по отбелязването на Деня на победата", се казва в съобщението на пресслужбата на държавния глава в София.

По отношение на водените двустранни преговори за цените на доставки на руски природен газ за страната ни, Радев изразил удовлетворение, че разговорът му с руския президент на Петербургския икономически форум през юни м.г. е дал силен импулс в тази насока.

"Надявам се с политическа воля от двете страни да бъдат постигнати взаимноизгодни цени и условия в доставките на природен газ от Русия за България", заявил Румен Радев.

Путин отбелязал, че очаква позитивно развитие и взаимноизгодно решение в тези преговори.

Още на 20.01.2020 ТАСС съобщи, че Румен Радев е приел поканата на Владимир Путин да участва в тържествата в Москва по случай 75-тата годишнина от Великата отечествена война, но едва днес това се потвърждава официално и от София.

На 9 май в руската столица се организира грандиозен парад, на който са поканени държавни глави и ръководители на правителства и световни организации. Очаква се Русия да демонстрира 24 модела нова военна техника.

Парада на Червения площад със сигурност ще наблюдават президентът на Франция Еманюел Макрон, на Чехия - Милош Земан, на Сърбия - Александър Вучич, държавни ръководители на Индия, Куба, Венецуела, Беларус, Армения, Таджикистан.

Очаква се да дойде и генералният секретар на ООН Антонио Гутериш.

Покани са изпратени и до президента на САЩ Доналд Тръмп, на Китай - Си Дзинпин, на Украйна - Володимир Зеленски, до севернокорейския лидер Ким Чен-Ун, до премиера на Великобритания Борис Джонсън, на Германия - Ангела Меркел, до президента на Турция Реджеп Ердоган, японския премиер Шиндзо Абе и до още няколко десетки световни лидери.

Припомняме, че преди време президентът Тръмп заяви, че много би искал да отиде в Москва за парада, но изрази съмнение, че предизборната кампания в САЩ ще му попречи за това.

Епицентър.бг припомня, че Путин и Радев се срещнаха за последен път през юни 2019 г. в Константиновския дворец в Санкт Петербург. Тогава Радев участва на Петербургския международен икономически форум.

Това бе втората среща между двамата президенти, след като през май 2018 година двамата проведоха разговор в резиденцията "Бочаров ручей" в черноморския курорт Сочи след близо 10-годишна пауза в отношенията между държавните глави на България и Русия.

Седмица по-късно Путин бе посетен и от премиера Бойко Борисов.

Тогава Радев даде интервю пред руската държавна информационна агенция ТАСС, в което заяви, че Русия е сред най-значимите външноикономически партньори на България и изрази увереност, че строителството на втората АЕЦ "Белене" ще бъде завършено.

Путин видя развитие в отношенията, а Радев поиска още газ и покани Русия за "Белене".




 

Няма коментари:

Публикуване на коментар