Зима

Зима
Пролет

2 февруари 2020 г.

Палма де Майорка - най-големият от Балеарските острови (галерия)

Освен с плажове, островът може да ви впечатли с уникална природа, която предразполага към романтика
 
Остров Майорка е най-големият от Балеарските острови, разположени в Средиземно море и част от територията на Испания. 

Най-огромният град на острова и столица на автономната област на Балеарските острови е град Палма.

Палма де Майорка е разположена на южното крайбрежие на острова, в залива Палма и има население около 375 000 жители. Най-известният плаж се казва Плайа да Плама и е с дължина около 30 км. Той е сред любимите атракции на всеки турист. Освен с плажове, островът може да ви впечатли с уникална природа, която предразполага към романтика. Заливи, паркове, зеленина... това не може да се опише, а трябва да се види!

Храната е едно от удоволствията на градчето, от което не трябва да се лишавате. Има много приятни и уютни ресторантчета, където местната кухня е на почит. Пресни плодове и зеленчуци, колбаси, риба и леки мезета, наричани от испанците "тапа" се предлагат в заведенията край брега и във вътрешността на Палма. Задължително посетете  „Burladero”. Той се намира в центъра на Палма. “Sa Premsa”  предлага, както местни специалитети, така и международна кухня. Кухнята в курорта е от цял свят. Средиземноморските специалитети естествено са препоръчителни!

Едно от най-любопитните неща за Палма де Майорка е развитието на културния й живот, в който има и българско участие. Всяка година през ноември тук се провежда оперен фестивал. Той е създаден преди около 30 години от Борислав Иванов и от тогава ежегодно има българско участие в него.

Друг фестивал е "Сан Себастиян", който се провежда на 20 януари в старата  част на града и в него участват музиканти от различни стилове.

"Jaume" е сред  най-старите музикални фестивали в Европа. Създаден е в чест на пристигането на войските на крал Хайме Първи от Арагон (Jaume I), който слага край на мавританското господство на острова.

Територията на Майорка се разпределя в 9 провинции. Най-лесно ще се придвижите на острова с кола. Предлагат се и обиколки с чартър, но излиза доста по-скъпо.

Основен обект на внимание е столицата Палма, възникнала като град още в далечния XIII в. С архитектурата си, катедралите, улиците и оживлението тя много напомня на Барселона. Дори централната улица в града се казва като тази в испанската столица - "Ла Рамбла". Символът на столицата е готическата катедрала “La Seu”, което в превод означава “светлина”.  Тя се намира над пристанището и е строена близо 400 години. Зад нея е разположена старата част на Палма със своите малки и тесни каменни улички, китни старинни къщи, благороднически дворци и няколко красиви църкви.

Близо до Палма де Майорка е чудният замък Белвер. Той е построен през XIV в. от Джеймс II Арагонски и се е използвал като военен затвор.

Torrente de Pareis е най-живописният залив на острова, а Валдемоса е сред най старите  селища тук. То се намира на 17км. от столицата Палма.

Маршрутът ви продължава към двореца на Крал Санчо за демонстрация на типични фолклорни танци и след това към "Пещерата на дракона". Разположена е  до източния бряг на Майорка в малкото рибарско селце  Porto Cristo. Известна е с красивите си скални образования и най-голямото подводно езеро в света. Можете да присъствате на изпълнение на класическа музика, съпроводено със светлинно шоу.


Няма коментари:

Публикуване на коментар