Зима

Зима
Пролет

8 февруари 2020 г.

Властова ваксина срещу коронавируса на прехода?!

След 30 години организиран разпад коя неведома сила може да върне синхрона в държавата и доверието на обществото във властта?
 
Тандемът Гешев - Цацаров ускорява обороти. Дотам, че новият главен прокурор надскочи рязко ръста на предишния. Не само откъм деятелност, но и направо геополитически. 

Довчерашният наблюдаващ и ръководещ разследването по делото "КТБ" назова в прав текст Русия като застъпник на Цветан Василев, на когото осигурявала закрила от правосъдието в Сърбия. Първо Гешев удря с обвинения на прокуратурата и акции на службите, после Цацаров налага виновника със запори и искове на водената от него антикорупционна комисия. 

След внесения от нея иск за отнемане на имущество за 2,2 млрд. лв. от банкера Цветан Василев претенциите на държавата за десетки и стотици милиони галят ухото на народа. Ето, хората на Цацаров внесоха последно в съда 300 тома с папки, в които описват подлежащите на отнемане в полза на държавата богатства на Николай и Евгения Баневи. Общата им стойност е изчислена на повече 140.5 млн. лв. и включва имотни активи по Черноморието, фирмен капитал, средства по банкови сметки, луксозни вещи и, разбира се, яхта.

Неотдавна Банев поиска да бъдат разпитани като свидетели по делото срещу него премиера Бойко Борисов, бившата му дясна ръка и Цветан Цветанов и министъра в първия им кабинет Трайчо Трайков. С презумпцията, че ще разкажат колко добър бизнесмен е бил преди да нареже "Полимери" на скрап и да умори от глад работниците. Зер на 50-ия си рожден ден през 2009 г. Банев получил от Борисов поздравителен адрес като важен и стратегически инвеститор. Оттогава до ареста му през 2018 г. дори кучетата разбраха за "успешно" реализираната от семейството разсипия, но властта не си мърдаше пръста за онзи 1 милиард, който сега си иска обратно.  

На дневен ред е и Васил Божков, оглавявал класации за най-богатия българин. От публикуваните финансови отчети на хазартните му оператори "Национална лотария" и "Ню геймс" става ясно, че отразените в тях приходи от продажба на лотарийни билети и от залози за период 5 години е 3,77 млрд лева. Пак според отчетите обаче 2.68 млрд. лв. от общите постъпления е изплатена като печалба за участниците в игрите. Печалбите на двете компании за периода са 373.4 млн. лв., останалото до 1 млрд лв. е платени близо 200 млн. лв. хазартни такси и комисионни на дистрибуторите - вериги бензиностанции и магазини, сред които и фамозната верига "Лафка".

Особено любопитно е онова, което всички подозират, и което прокуратурата изговори - че много от късметлиите не съществуват. Кой ли не си го е мислел, но пък е лесно проверимо и има пряко отношение към предстоящите дела срещу Божков и компания. Както за обвиненията по наказателните, така и за бъдещия иск по гражданските. А още по-интересно е като как така финансовият министър Владислав Горанов е готов да поеме отговорност, само ако се докаже вината му за несъбрания половин милиард от хазартните игри на Божков.

"Ако се установи лична моя вина или компетентност по Закона за хазарта, тази отговорност не само, че ще бъде поета - тя ще се сведе до друг тип отговорност", заяви в сряда министърът. И увери, че ако е знаел какви ги вършат в Комисията по хазарт, за чиято дейност отговаря в качеството си на финансов министър и бюджетен жрец, не би го допуснал. Така беше и с апартамента на кръстника, и с хакнатия НАП, а сега е почти толкова убедителен и с коригирането на валутния борд.

Основното е обаче друго и него крият най-прилежно. Кой натисна копчето?! И то така, че новият главен прокурор Иван Гешев да обявява едновременно края на олигарсите, на битовата престъпност, и въобще на криминалния преход. Но и да остава усещането, че прокурорско-полицейските залпове ще поразяват едни цели за сметка на други.

"Дълги години обвинявахме прокуратурата, че не е ефективна, че не е активна. Сега виждаме, че се работи на високи обороти. В продължение на десетилетия очаквахме прокуратурата да стигне до високите нива, до най-богатите българи, до олигарсите. Това започва да се случва, това е добре, защото никой вече не е имунизиран". Така коментира експрезидента Росен Плевнелиев гръмовните ходове и заявки на властта срещу недосегаемите на прехода.

Въпросът бил обаче дали прокуратурата ще стигне до всички, които не спазват закона. Необходими били резултати, трябвало да се даде време и се притеснявал доколко всички тези медийни акции са подплатени с доказателства, така че да има справедливост. Освен това прокуратурата имала нужда от подкрепата на обществото, а действията трябвало да са синхронизирани на всички нива в държавата – парламентът, институциите, проверяващите органи, прокуратурата, съдът.

Изглежда бившият държавен глава, на когото цял народ се смее, се чувства имунизиран и не мисли да стигат да него. Оттам и другият въпрос - след 30 години организиран разпад коя неведома сила може да върне синхрона в държавата и доверието на обществото във властта? 


А отнемането на богатства от недосегаемите ще напълни ли хазната и джоба на работещите бедни? Или ще гледаме бутафорен екшън, докато парите подскочат от едни офшорни сметки в други, за да се върнат отново препрани за управление от други фаворити в полза на старите кукловоди?!

Огнян Стойчев, Paragraph22.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар