Зима

Зима
Пролет

6 март 2020 г.

Кризата на 30-те: Кои са симптомите и как да я разпознаем?

Съществува напълно фалшиво убеждение, че на определена възраст човек трябва да разбере всичко за себе си
 
Наближаването на 30-те години може да предизвика тревожност. 

Преходът от безгрижна младост към по-зряла възраст е неизбежен, но е способен да предизвика психологическа криза на възрастовото развитие, дори сред жените, които са напълно уверени в себе си.

Ако скоро ще станете на 30 години и изведнъж започнете да се съмнявате в правилността на пътя и връзките, в които се намирате, страхувате се, че никога няма да постигнете успех в живота – имате очевидни симптоми на кризата на 30-те години.

Съществува напълно фалшиво убеждение, че на определена възраст човек трябва да разбере всичко за себе си. Този подход е изпълнен със съмнения и безпокойство: изглежда, че животът се е отклонил от правилната траектория или не отговаря на вашите очаквания. За да си кажем: „Дойдох там, където трябва да бъда“, първо трябва да се научим да различаваме симптомите, характерни за навлизането в тази възраст.

Лъжете за възрастта си

Повечето жени не се страхуват да празнуват рождените си дни до 25-годишна възраст. Ако започвате да се замисляте дали да празнувате или да криете възрастта си – вие сте изправени пред кризата.

Чувствате се неуспешна

Ако при приближаването на 30-ата годишнина имате чувството, че изоставате по всички показатели (особено ако се сравнявате със собствената си майка на тази възраст) и в живота ви няма нещо, което според вас е важно и задължително – например, не сте омъжени или нямате деца – е безполезно да се тормозите. Най-важното нещо, което трябва да направите в тази възраст, е да разберете какво искате от живота и какво трябва да направите, за да го постигнете, вместо да броите това, което вече имате!

На някои жени минали постижения, лични или професионални, с които някога са се гордеели, може да не изглеждат толкова важни след известно време. Особено в сравнение с ново разбиране за успех в живота. Бъдете внимателни, по този начин можете да се доближите до депресията. Просто имайте предвид, че това е един от симптомите на кризата – да съжалявате за това, което не е било направено.

Непрекъснато се сравнявате с другите

Кризата на 30-те се подхранва като се сравняваме с други хора на същата възраст. И да, има горчивина, че животът ви не е толкова вълнуващ и наполовина. Можете, разбира се, да се „разходите“ през личните страници на всичките си приятели и дори врагове в социалните мрежи. Но бъдете внимателни! Научно е доказано, че Facebook засилва чувството за завист и самота.
 

Дебне и друга опасност – вие сте успели в бизнеса и сте постигнали успех в живота, но се съмнявате в себе си и не сте сигурни в собствените си способности. Много успешни жени могат да страдат от този синдром – струва ви се, че всичко, което имате в своя живот е постигнато без ваше участие и само се преструвате на успешна жена.

Размишлявате върху промените в кариерата

Осъзнавайки, че работата ви няма нищо общо с вашите младежки мечти, мислите за уволнение или дори за промяна на професията. Психотерапевтът Пол Кюлан смята, че такива мисли са типични за жените на възраст от 28 до 32 години. Вашият нов имидж на зрели жени не означава, че ще похарчите повече пари, отколкото печелите. Но ако състоянието на вашите финанси изведнъж ви се види жалко – това също е един от симптомите на кризата на 30-те години.

Чувствате се в чужда кожа

Възможно е, когато станете с десет години по-възрастни да имате различно поведение от това, което някога ви се е струвало правилно и важно. В съвременното общество една жена е изправена пред различни възможности и предизвикателства, понякога е много трудно да се направи избор. Не бързайте, мислете внимателно! Много жени смятат, че работата е подчинила изцяло личния им живот. Натискът, който чувствате във вашия личен и професионален живот, поражда желание за намиране на стабилност.

Любовта също минава на друго ниво

Стресът в резултат на прекъсване на любовната връзка или пълно отсъствие на такива взаимоотношения, може да се засили след 25 години, казва психологът Кристин Асел. Ако напълно сте спрели да общувате с приятелите си и многократно отказвате покани да отидете на филм или на кафе с тях, тогава вероятно ще ви е необходимо повече време, за да се справите с психологическите проблеми.


Tialoto.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар