Зима

Зима
Пролет

6 март 2020 г.

Удобният Борисов

Ердоган, ЕС и бежанците

"Българите да спят спокойно", каза премиерът Борисов след срещата си с турския президент Ердоган, който му обеща да не пуска бежанци към българските граници. 


Самите турци, които продължават да приютяват над три милиона бежанци, не са загубили съня си, а посещението на Борисов в Анкара за пореден път показа, че той е предпочитаният посредник на турския президент с Брюксел. Това е добре, но дали е чак повод за гордост?

Първо, както и чужди медии отбелязаха, топлият му прием в Анкара се дължи и на това, че българското правителство предава на турските власти тихомълком и без съдебен надзор лица, които режимът на Ердоган смята за свои противници и иска да ги хвърли в затвора. За сравнение, Гърция например отказа да предаде няколко турски военни. Не напразно Ердоган благодари на Борисов за доброто сътрудничество на специалните служби.

Второ, Борисов повтаря безкритично думите на турския президент, че ЕС не му дава обещаните пари за бежанците - 6 млрд. евро. Данните сочат, че парите се отпускат според подписаното споразумение, но проблемът на Ердоган е, че Брюксел не му ги връчва директно, а ги разпределя по конкретни проекти за подпомагане.

Трето, Борисов се противопоставя на евентуални санкции на Брюксел срещу Турция, каквито преди няколко месеца се обсъждаха заради опита й да обсеби част от морската икономическа зона на Кипър.

И четвърто, защото за разлика от колегите му в други, "по-първи" страни в ЕС българският премиер няма проблеми с общественото мнение, което да му оказва натиск заради всичко по-горе и заради нарушенията на човешките права в Турция и политическите арести. Видима за всички е и удобната позиция, която българският премиер предоставя на Ердоган да размахва пръст на Запада и в частност на ЕС.
 

Вярно е също, че България не може да направи и половината от това, което прави Гърция. И преиграването оставя лош вкус.

Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар