Зима

Зима
Пролет

6 март 2020 г.

"Реал" - Мадрид е най-успешният европейски отбор на ХХ век

На 6 март през 1902 г. е основан ФК "Реал" - Мадрид (на испански: Real Madrid Club de Futbol), професионален футболен клуб от испанската столица.


Сред запалянковците е известен като "Белият балет", "Кралският клуб" и "Викингите".

Отборът е признат от ФИФА за най-успешният футболен клуб на ХХ век. И не може да бъде иначе, след като "Реал" - Мадрид е 33 пъти шампион на Испания, носител на 19 Купи на Краля и рекордните 13 титли от Шампионската лига. И още много национални и международни награди красят клубната витрина.

"Реал" - Мадрид е един от основателите на ФИФА (като представител на Испания на учредителния конгрес през 1904 г.) и на организацията Г-14 (основана е през 2000 г. от 14-те водещи клубове за представяне на общите интереси в преговорите с УЕФА и ФИФА).

Спонсор на клуба е Fly Emirates, а екипировката му е от "Адидас".

Клубът играе своите домакински мачове на Стадион "Сантяго Бернабеу", с капацитет от 85 454 места, намиращ се в централната част на Мадрид. През 1945 г. президент на "Реал" - Мадрид става Сантяго Бернабеу (и остава чак до смъртта си през 1978 г.). Под неговото председателство след гражданската война в Испания, започва "прераждането" на клуба. Построен е нов стадион, открит през декември 1947 г. и първоначално носи името на стария стадион - "Чамартин" (кръстен на квартала, в който се намира). На 4 януари 1955 г. приема сегашното си име - "Сантяго Бернабеу" в чест на президента на тима по онова време. Той превръща клуба в световна футболна величина и институция.

През 1955 г. по идея на един френски журналист (Габриел Ано), Сантяго Бернабеу заедно с Густав Себеш създават турнир, днес известен като УЕФА Шампионска лига (турнир, включващ по тези времена отбори от Испания, Португалия, Италия и Франция). Това дава възможност на Бернабеу да създаде отбор, който се превръща в световна сила и в Испания, и в Европа. "Реал" - Мадрид печели Шампионската лига пет пъти по ред между годините 1956 и 1960 г., като на финала през 1960-а "Реал" побеждава "Айнтрахт" - Франкфурт с внушителния резултат 7:3. Това е рекорд, ненадминат до днес от нито един друг футболен отбор.

Първият герб на "Реал" - Мадрид е с прост дизайн и представлява декоративна смеска на инициалите на клуба - MCF (Madrid Club de Futbol). Тези инициали са в тъмносин цвят върху бял фон. Първата съществена промяна в герба настъпва през 1908 г., когато гербът придобива кръгла форма. След като крал Алфонсо дава титлата "реал" на отбора, по герба се появяват различни кралски символи. С прекратяването на периода на монархията през 1931 г., тези кралски символи биват премахнати от герба. Две години след края на Гражданската война, през 1941 г., към герба бива добавена черна лента, символизираща региона Кастилия.

Най-новата модификация на герба е от 2001 г., тъй като в клуба искат да влязат в новия век по-добре. Може би основната промяна е в цвета на лентата, символизираща Кастилия, от черен на тъмно син.

Няма запалянко, който да не е чувал за "Ел Класико" - термин, използван за футболните мачовете между "Реал" - Мадрид и ФК "Барселона". За първи път той се появява през 2000 година. Двата тима имат изиграни 159 мача в Ла Лига. Отборът от Мадрид има 68 победи, "Барселона" - 61, а 30 срещи са завършили с равен резултат.

Любопитен факт е, че играчи като Луиш Фиго, Роналдо, Бернд Шустер, Рикардо Замора, Михаел Лаудруп, Луис Енрике, Георге Хаджи са играли и в двата отбора.

 Отборът, спечелил 13-та титла в Шампионската лига

Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар