Зима

Зима
Пролет

29 март 2020 г.

А като свърши „мазнинката”?

Мазнинката е за близките до властта фирми, които ще получат държавна помощ... Когато първите гладни излязат на улицата, с ГЕРБ е свършено!
 
 „Изящният” речник на ГМР определи възможностите на хората и държавата да оцелеят като „мазнинка”. Тя щяла да ни позволи да преминем през кризата. 

Само че какво да правят тези, които не са тичали с филия мас по игрището, че не разбрахме?

Какво да правят съкратените работници, които например няма да могат да получават обезщетение по Бюрата по труда по различни причини. Или например работилите в сивия сектор. Или тези на минимална работна заплата. Или които нямат достатъчно осигурителен стаж? Или скоро са били безработни и нямат право на обезщетение? Какво да правят „маргиналите” – тоест адвокати, нотариуси, журналисти, художници, музиканти и т.н., които се самоосигуряват, а сега остават без работа и съответно доходи? И за които държавата не си направи труда дори да отсрочи декларирането и плащането на данъци и осигуровки?

Колко хора живеят в имоти, предоставени им безплатно от кръстници извън кръга на Горанов? Колко фирми няма да получат опрощаването на 54 милиона неустойка като един ВИП-излекуван от вируса? Колко фирми просто ще предпочетат да затворят, защото държавната помощ 60/40, без държавата да поеме осигуровките, на практика не помага с нищо и ще им е по-изгодно да съкратят всички.

Какво ще стане, когато хората свършат спестяванията си. Някои дори нямат такива, а вместо тях имат кредити. Какво ще стане с първите, останали на тъмно и студено? Какво ще стане с първите гладни? С първите, работили доскоро, а сега засрамено надничащи в кофите за боклук, за да намерят някоя изхвърлена храна? С първите, които ще кажат на детето си, че ще се наложи да легне гладно? С първите възрастни, които няма да издържат на повишаващите се цени и няма да си купят жизненонеобходимите лекарства, за да има какво да ядат? С първите, на които ще им падне пердето и ще тръгнат да извършват престъпления, за да не оставят семействата си гладни?

Мазнинката не е за всички. Мазнинката е за тези, които са на държавната хранилка, защото не се чу държавната и общинска администрация, въпреки намалената работа, да са пуснати в неплатен отпуск или да са съкратени. Мазнинката е за близките до властта фирми, които ще получат държавна помощ. Мазнинката е за тези, които досега се държаха и се водеха средна класа и които с тази криза ще паднат на дъното, но поне ще оцелеят. 


А другите? А народът, който е извън големите градове, където има добре платена работа? Народът, който е безработен и има кредити, а не влогове? Тези, живеещи под наем? Тези с ипотеки? Тези със заеми? Тези, които няма откъде да им пратят пари и храна роднини от чужбина?

Мазнинката... просто ще стане мазало! Не може да затвориш всичко освен хранителните магазини, аптеки, банки, застрахователи /те пък защо не разбрах!/, кредитни институции като бързи кредити и за парични преводи, и да очакваш системата да не се срути окончателно. А хората ще огладнеят. Още две-три седмици и пирамидата от карти, наречена българска икономика, ще се срути.
 

Ако трябва, да се вземат целеви заеми. На всеки, останал без работа, да се даде достатъчно, за да оцелее. Дори купоните или ваучери за храна са възможност.

Защото когато първите гладни излязат на улицата, с ГЕРБ е свършено!



Елена Гунчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар