Зима

Зима
Пролет

26 март 2020 г.

Проф. Андрей Пантев: Не вярвам, че всяко изпитание ражда благородство

"Демокрация има там, където всички са убедени, че при нея животът на обикновения човек става по-хубав."

"Изведнъж се оказа, че материалният свят, светът на удоволствията, на политически и битови игри, е под заплаха. Това би следвало да ни обединява. Но в този момент ще изпълзят и много спекуланти, тарикати, паникьори и прочие, които ще се възползват от това. И това е част от човешката природа." 

Това заяви проф. Андрей Пантев, гост в рубриката "Главен герой" на БНР на рождения си ден.

Разговорът неизбежно засяга ситуация, в която се намираме, и как ще излезем от нея. Какъв свят ще заварим утре, когато излезем от домовете си?

"
Не всяко изпитание обединява. То и разграничава. Изразът за рибата и мътната вода тук вероятно ще бъде отново по български и по световно потвърден. При такива ситуации винаги се показва доброто и лошото у човека. Ще се покажат и низки и дебелашки страсти, ще се покажат спекулативни внушения.

Аз не вярвам, че всяко изпитание ражда благородство. Имам чувството, че толкова е паникьосан нашият свят и ще се излъчи само обикновен изолационен егоизъм. Много малко ще са тези, които след това ще кажат "Излязох от тази ужасяваща ситуация с обстоятелства, които не ме правят обект на критицизъм, ирония и дори сарказъм".
 

Ние ще срещаме тепърва изпитания, страдание, щастие, сълзи и усмивки. Това го казвам като човек, който е преживял тези етапи от своя живот, колкото и незначителен да е той за останалите хора.

Политиците ни са еманация на нашия народ. Не можем вечно да разказваме оправдателната притча за добрия народ и лошите водачи. Това демобилизира и деморализира нашето общество.  Никой не ни е виновен, всичките са ни лика-прилика. Всички те са излъчени от една нормална, макар и не перфектна, процедура.

Толкова години се мечтаеше да имаме избор, но той може да бъде и неподходящ, дори опасен. Демокрацията не е еделвайс, който расте в планината, или като картоф по полетата. Ние сме демокрацията, ние позволяваме, поощряваме, посочваме и избираме. Така че когато се сърдим на някого, се сърдим на себе си.

Демокрация има там, където всички са убедени, че при нея животът на обикновения човек става по-хубав", посочи проф. Андрей Пантев.

Няма коментари:

Публикуване на коментар