Зима

Зима
Пролет

27 март 2020 г.

Урсула фон дер Лайен: Когато се развихри буря, в Европа много отказаха да споделят чадъра си

"Ние сме на кръстопът: ще ни раздели ли този вирус окончателно на бедни и богати? На заможни и на сиромаси? Или ще продължим да бъдем един силен Континент?"

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви при откриването на пленарната сесия на Европейския парламент, че Европа е показала сериозно разединение в началото на кризата с коронавируса.

„Когато наистина имаше нужда Европа да е тук, за да си помагаме взаимно, първоначално твърде много хора гледаха само себе си.

Когато Европа се нуждаеше отчаяно от единен дух, твърде много нации дадоха отговор от типа "само за мен".

Когато Европа трябваше да докаже, че не е единна само когато грее слънце, а и когато се развихри буря, твърде много отказаха да споделят чадъра си.

И не беше необходимо да мине много време, за да усетят някои от тях последствията от некоординираните си действия.“

Фон дер Лайен добави, че координираните действия на Комисията вече дават резултат и общият пазар функционира по-добре:

"Хората от Европа гледат какво предстои и очакват от нас да спасим живота на колкото е възможно повече хора. И те ще запомнят кой е бил зад тях и кой не, кой е действал и кой не", подчерта тя.


Председателят на Европейската комисия каза, че е сформиран европейски екип от научни експерти, който ще помага при вземането на координирани мерки.

"Успешен европейски отговор може да бъде координиран единствено, ако общият ни пазар и нашите граници функционират така, както трябва. Криза, която не признава граници, не може да бъде разрешена, като поставяме бариери между нас. Това беше обаче първият рефлекс на много европейски държави. Това е напълно лишено от смисъл. Също така противоречи из основи на нашия европейски дух. Причината е, че нито една отделна държава членка не може да посрещне сама собствените си нужди от медицински материали и медицинско оборудване. Нито една", предупреди председателят на ЕК.

Според нея няма никакъв смисъл някои държави да решават едностранно да спрат износа за други държави във вътрешния пазар. Тя припомни призива си за приоритетни "зелени ленти за преминаване", предназначени за най-съществения товарен транспорт. Те ще гарантират, че пресичането на границата не отнема повече от 15 минути.

Германският политик съобщи за инвестиционна инициатива в отговор на коронавируса с цел насочването на 37 милиарда евро, които да смекчат въздействието на кризата, за да бъдат спасени човешки живот, работни места и стопански дружества.

"Ние сме на кръстопът: ще ни раздели ли този вирус окончателно на бедни и богати? На заможни и на сиромаси? Или ще продължим да бъдем един силен Континент, един вземан на сериозно актьор на световната сцена? Можем ли да излезем от това положение даже по-силни и в по-добро състояние? Могат ли нашите общества, изправени пред кризата, да станат по-сплотени, може ли да нарасне респектът към нашите демокрации", попита тя.







Няма коментари:

Публикуване на коментар