Есен

Есен

27 март 2020 г.

Владимир Путин предложи мораториум върху икономическите санкции срещу Русия

Владимир Путин: Това е въпрос на живот и смърт за хората, чисто хуманитарен въпрос
 
Президентът на Русия Владимир Путин предложи днес мораториум върху икономическите санкции, наложени на няколко държави, включително и на неговата, заради икономическата криза, причинена от коронавируса, предаде Франс прес.

"В идеалния случай, би трябвало да се въведе общ мораториум върху ограниченията, засягащи основни стоки и финансови транзакции за закупуването им", заяви Путин в изказването си на видеоконферентната среща на върха на държавите от Г-20.

"В края на краищата, това е въпрос на живот и смърт за хората, чисто хуманитарен въпрос", каза още руският държавен глава. Той посочи, че "търговските войни и санкциите влошават кризата", предизвикана от Ковид-19. Путин предложи също да се създадат "зелени коридори, защитени от търговски войни и санкции", за доставка на медикаменти, хранителни продукти, оборудване и технологии.

Руската икономика беше силно засегната от световната криза, която пандемията причини, особено заради падането на цената на петрола, рикоширало и в руската рубла.

От 2014 г. насам Русия вече преживява икономически трудности заради международните санкции, които й бяха наложени във връзка с конфликта в Украйна, посочва АФП.

Москва действа също в интерес на облекчаването на санкциите, наложени от САЩ, особено срещу Иран.
Няма коментари:

Публикуване на коментар