Зима

Зима
Пролет

27 март 2020 г.

Чадър за плаж, за бизнес и за борч

Заразата, дошла от далечните източни земи, ни донесе извънредно положение, но и доста надежди. 


Не само за оздравяване и по-скорошна победа над вируса, а и за спасение за икономиката и за оправяне на немалко други неща.

Както е тръгнало, именно заради корона вируса може това лято и по родното Черноморие навсякъде шезлонгите и чадърите да са безплатни. Сигурно на много от нас това звучи като виц. Както се вика обаче - надеждата умира последна. Да не забравяме, че тя не е от вчера. Доста нашенци ходиха не веднъж на лятна почивка по други морски брегове и видяха, че там не искат яки пари за ползването на чадър. Съседите от Гърция са го измислили - идваш на плажа и срещу питие или сладолед от барчето на пясъка ползваш чадърите. Като добри търговци те знаят, че под парещото слънце на Бялото море едва ли поръчката ще е само една. И другото, което не забравят, е че доволният клиент е най-ефективната и при това безплатна реклама. Така не чак на следващата година, а още след седмица или две съседи, приятели и познати на прекаралите добре по южните плажове отиват там, за да се уверят дали наистина е така. 


По нашето море, за съжаление, често се получава обратното - чужденци решили да ползват, т. нар. свободна част от наетите или взети на концесия плажове попадат понякога дори върху камънаците край брега. Така де, къде дават без пари лукс.

Дойде ли лятото, за да се чувстват баровци на плажа и да си платят и чадъра не малко нашенци теглят бързи кредити, и още по-бързо ги профукват. Друг е въпросът за цената на тези експресни заеми. Уж им ограничиха лихвите, но предлагащите ги фирми все намират начин да одерат по 10 кожи от длъжника. Сега се чува, че щели да забраняват на колекторските фирми да събират изкупените от тях борчове, а немалка част от тези висящи дългове са именно от необслужване на бързи кредити.

Каквото и да казваме сега вярно е и друго - корона вирусът успя за броени седмици да вкара туризма не само у нас, а и целия в свят във фризера. Хиляди самолети стоят по летищата и не пътуват за никъде. При тези условия туроператорите в България поискаха да не връщат сумите за предплатените пътувания и почивки. Потребителите обаче, особено до края на тази година, едва ли ще имат голям мерак да пътуват където и да е и да рискуват пак с някой бърз като вятъра вирус от най-голямата комунистическа държава или от някъде другаде. Освен това пандемията оставя вече хиляди без препитание, малки и големи фирми без поръчки и хората едва ли ще имат пари да пътуват. Пък и от Брюксел изрично рекоха последната дума да е на потребителя и той да избира дали да се съгласи на двугодишен ваучер, отлагане на пътуването или парите. 


Бизнесът обаче е в правото си да иска финансов чадър срещу последствията от пандемията. Има риск връщането на парите чисто и просто да фалира фирмите, защото и те са предплатили на превозвачи и хотелиери в чужбина.

Васил Нанчев, "Монитор"

Няма коментари:

Публикуване на коментар