Зима

Зима
Пролет

27 март 2020 г.

Занадал се Гешев... за декретите на Ленин!

Според действащата нормативна уредба спекула няма, но според главният прокурор решетките за спекулантите са задължителни!

На вниманието на здравните власти и Висшия съдебен съвет! 


Един вирус броди из България - вирусът на тоталитаризма. Нулев пациент в поредната мутация – главният прокурор Иван Гешев. Задължително спешно карантиниране с прилагане на съответните ограничителни, дисциплинарни и наказателно-правни мерки.

С оглед  на извънредното положение, което главният прокурор Иван Гешев напира да замени с военно, този човек става  опасен. А и май страда от раздвоение на личността – веднъж говори като гражданин, после като главен прокурор, и обратно. Самоизолирането на гражданското общество в случая няма да помогне. 

"Трябва да се мине почти в режим на военно положение, съвсем отговорно го казвам! Няма да пропуснем никой! Сега е моментът да се разбере има ли в България държавници, или са хора, които се занимават с дребни политически игрички!", настоява  новият силен човек в управлението, на когото бъдещият все още Закон за извънредното положение му се вижда „прекалено демократичен”. Защото разполагал с информация за сбъдване на най-черните сценарии, та ако сме говорели за политически избори, „може да се окаже, че няма да има кой да ни избира и кого да избират".

Така е то! У нас - военно положение, в Европа - допълнителни мерки за подкрепа. Иначе от правна гледна точка – нищо. Освен старата дъвка за остарелия и пълен с кухи текстове Наказателен кодекс, която отново влезе в употреба .

Текстът за разпространението на фалшиви новини бил от времето на Тодор Живков. Да ви е познат от едни уж отречени времена и задължителния в болшевишкия арсенал призив за бой по спекулантите?!

Да припомним: на 10 ноември 1917 г. (всяка алюзия с 10 ноември 1989 г. е плод на възпалено въображение - бел. ред.) спекулантите са обявени за врагове на народа, а три месеца по-късно Ленин подписва декрет, в който четем:  "Спекулантите... да бъдат разстрелвани на местопрестъплението!"

За да изглежда всичко като истинско и държавнически отговорно, Иван Гешев си направи дори Национален щаб, който да координира:

- борбата срещу спекулата със стоки от първа необходимост - основни храни, дезинфектанти, лекарства и т.н.;

- внимателното следене за лица, нарушаващи наложената им карантина;

- действията по предотвратяване на телефонни измами и мародерства.

Според официалните изявления, прокурорският щаб щял да подпомага Националния оперативен щаб срещу коронавируса, но... казва ли ти някой дали само ще подпомага?

И докога (само) ще подпомага?

Уж работата е сериозна, но всичко звучи недодялано, с натрапчиви белези на пародия. След като поиска ултимативно - и с четвърт век закъснение - законодателната власт да му развърже ръцете за наказание на криминалната приватизация, тези дни главният прокурор почти разпореди да се преправи и Наказателния кодекс. В обратната посока на цивилизования свят, естествено. Той го иска радикален, депутатите го пишат либерален - интересно дали си говорят помежду си?

При това си е харесал текстове, които подчинените му отдавна не прилагат и настояват за тяхното отпадане. Например - като разпоредбата за спекулата, чието премахване е предвидено в актуалния проект за нова Концепция за наказателна политика, публикувана в правителствения Портал за обществени консултации и "широко" обсъдена в зала "Запад" на Народното събрание преди три седмици.

Аргументите, с които авторите на проекта предлагат въпросната разпоредба да бъде заличена от Наказателния кодекс, подкрепени и от възложителя - Министерството на правосъдието, са железни: преди 20 г.

Законът за борба със спекулата бе отменен като несъвместим с принципите на пазарната икономика.

Оттук нататък логиката е елементарна: след като няма нормативен акт, който да бъде нарушаван, защо трябва да има наказание за нарушаването на несъществуващ закон?

"В Наказателния кодекс съществуват редица състави на престъпления, които са загубили приложимостта си поради развитието на обществените отношения. Така например чл. 225 инкриминира спекулативната търговия, като дори предвижда квалифициран състав на престъплението, ако деецът е бил наказан по административен ред за нарушение на Закона за борба със спекулата, който е отменен още през 1999 година. Практически е невъзможно и реализирането на съставите на престъпления по чл. 226 от НК, като се има предвид присъщата на съвремието свобода на частната инициатива. Обективната оценка на тези престъпни състави, както и липсата на повдигнати обвинения по тях, обосновават необходимостта от пълната им декриминализация", се казва в концепцията.

Стоп! Тук е заровено кучето, както се казва по друг повод. Обсъждането на концепцията в парламента стана на 5 март. Професионалистите поставиха акцент върху замразяване на многобройните проектозакони за ремонт на Наказателния кодекс, докато тази концепция не бъде приета. На 13 март правителството въведе извънредно положение заради коронавируса. А на 16 март Иван Гешев обяви, че като гражданин е за обявяването на военно положение, а като главен прокурор - за въвеждането на крути мерки, дори и да няма законови основания.

Концептуално разминаване, което явно устройва г-н Гешев.

Преди едно десетилетие, например, също се говореше за голямо разтоварване на НК от „мъртви” текстове - срещу безделничеството, измамата на потребителите, самоволното отклонение от задължително административно заселване и други. Обмисляните за отпадане текстове представляваха близо една трета от всички в кодекса, но според спецовете това нямало да доведе до олекването му. В смисъл такъв, че кодексът пак цял да си остане "дебел", защото премахнатите текстове щели да бъдат заменени с нови разпоредби, съзвучни на европейското законодателство.

Та, в тази усложнена от обичайната липса на здрав държавнически разум обстановка, г-н Гешев явно е тръгнал да се оправя, както може.

За последно, той предложи въвеждането на вечерен час и контрол на движението в големите градове. Трябвало да се действа „адекватно, незабавно и с дата вчера, защото днес вече се бавим”, горестно настоя шефът на държавното обвинение.

Карантината трябвала да стигне дотам, че хората да не кривнат случайно до магазина или аптеката. А, ако искат нарочно да посетят тези търговски обекти, предварително да се въоръжат със старателно попълнена декларация къде и защо отиват. Защото за всяко отклоняване от маршрута ще ги чака солена глоба. Само с подобни крути мерки България щяла да се възстанови след грипа, както се възстановила след бомбардировките над София през Втората световна война.

Остава открит само въпросът, по който Гешев размахва пръст отпреди кризата с коронавируса: кой ще разследва и санкционира главния прокурор, когато отправя призиви срещу конституционния демократичен ред, разпространява фалшиви новини и всяване на паника?


Огнян Стойчев, Paragraph22.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар