Зима

Зима
Пролет

9 март 2020 г.

Какъв е бил истинският Сталин и какво добро е направил за Русия

До днес не стихват дискусиите между привърженици и противници на Сталин и те по този начин засилват още повече противоречията около личността му
 
Йосиф Висарионович Джугашвили – Сталин, е една от най-ярките, но и една от най-противоречивите фигури в историята на Русия и света. 

Едни го наричат „тиранин“, „душегуб“, „чудовище вампир“. Други го смятат за спасител на нацията, велик вожд, гениален пълководец и грамотен лидер на държавата.

До днес не стихват дискусиите между привърженици и противници на Сталин и те по този начин засилват още повече противоречията около личността му. Но за да се разбере какво е направил той за Русия, не е нужно да се слушат измислици и сплетни, а обръщане към историческите факти.

Предопределената съдба на революционера

Йосиф Висарионович е роден в малкото градче Гори, Тбилиска губерния, на 21 декември 1879 г. По това време Руската империя изживява труден период. Въпреки че крепостното право е отменено, в страната се развиват капиталистически отношения, с безправие, грабителство и безкрайна експлоатация на работническата класа.
 

Обедняването на обикновения труженик и класовата пропаст с всяка година увеличават напрежението в обществото, което води до възникването на нелегални революционни организации. Затова е напълно логично като син на обущар Йосиф Висарионович, вдъхновен от трудовете на Карл Маркс, на 15 години вече да членува в една такава организация.
 

През 1898 г. Джугашвили влиза в тбилиското отделение на РСДРП и от този момент активно участва в революционна дейност, занимава се с пропаганда, организира стачки и демонстрации, създава печатници, доставя пари за партията, формулира бойни дружини.
 

Около 1905 г. юношата се запознава с Ленин, който вече е опитен и закален революционер. В една от статиите си от това време Сталин пише: „Състоятелната буржоазия е наш непримирим враг, нейното богатство се зида върху нашата бедност; нейната радост – върху нашите страдания…“

Пътят на Йосиф В. Джугашвили от член на ЦК на РСДРП до генерален секретар на ЦК на КПСС

До 1917 г. бъдещият вожд е арестуван осем пъти и седем пъти е изпращан на заточение. Шест пъти той успява да избяга.
 

През април 1917 г. от заточение се връща Ленин. Сталин поддържа идеята за въоръжено въстание и пристъпва към подготовката му.
 

През октомври 1917 г. буржоазната власт пада, а Джугашвили влиза в състава на първото съветско правителство.
 

В годините на Гражданската война той ръководи действията на Червената армия на най-трудните точки.
 

През 1922 г. по предложение на Ленин Сталин е избран за генерален секретар на ЦК на ВКП – болшевики.

От нищета и разруха до световна сила

След смъртта на Ленин, през 1924 г., Сталин продължава делото му. Започнат е курсът към колективизация и индустриализация. За съветския народ стават достъпни науката, културата и образованието.
 

Болшевиките са наясно, че годините след Първата световна война са само глътка въздух и че новата война е само въпрос на време.
 

През 1931 г. Сталин казва: „Ние изостанахме от най-напредналите страни с 50-100 години. Трябва да пробягаме това разстояние за десет години. Или ще го направим, или ще ни стъпчат…“
 

Водни електроцентрали, хиляди заводи и десетки хиляди колхози и совхози – всичко това се появява в Съветския съюз за две петилетки. Най-бедната в Европа страна се превръща във втора по ниво на индустриализация. Първата съветска Конституция, приета през 1936 г., окончателно узаконява устоите на социализма и гарантира правата на работническата класа.
 

Затова „фашисткият звяр“, подтикван от капиталистите, „счупва“ зъбите си в стоицизма, самоотвержеността и героизма на съветския народ. На онези, които искат да унищожат Съветския съюз с ръцете на нацистите, се налага да преговарят и да влязат в съюзнически отношения с него.
 

След победата в най-страшната война, Съветският съюз под ръководството на Сталин извършва още едно „икономическо чудо“. Буквално за една петилетка е възстановено разрушеното от фашистите народно стопанства, и то без Плана Маршал и външни заеми.
 

През 1946 г. започва студената война. През 1949 г. Съветският съюз провежда първите успешни ядрени опити и стартира увеличаване количеството на атомните бойни глави, след което страната се превръща в свръхдържава и един от двата силни полюса.
 

Има ли заслуга за всичкото това Сталин?
 

Безусловно.
 

Дали постиженията на Съветския съюз са резултат от еднолични решения?
 

Разбира се – не.
 

Сред 70-те членове в ЦК на КПСС са най-добрите специалисти в своето дело. Самият вожд казва: „Всеки има възможност да поправи нечие единолично мнение и предложение. Всеки има възможност да внесе своя опит…“

Из книгата на издателство PACПEP “Сталин: сатрап, шаман или гений“, Informiran.net

Няма коментари:

Публикуване на коментар