Зима

Зима
Пролет

31 март 2020 г.

Тройката е ОПГ плюс защитен свидетел

Доскоро за организираната престъпна група бяха достатъчни трима души, но заради коронавирусът вече стигат и двама

Настъпват трудни времена заради вируса. 


Рушат се традиционни представи, налагат се някои ограничения. За всички и за всичко, включително и в областта на интимността. Например тройките - шведски, руски, френски или анадолски - вече са немислими.

Толкова са тежки идващите дни, че като нищо и възпроизводството ще бъде поставено  под въпрос. Все пак за момента  за Големия взрив са необходими двама, нали? В животворната чорба, от която преди милиони години  възникнал живота, днес никой не вярва. Да не говорим, че дори и да ври някъде, тя е бъкана с пестициди, с токсини, с нитрати, с неразградима пластмаса и прочие. И единственият сигурен начин Големият взрив да се повтори в индивидуален план е ако този, който иска да се възпроизведе, се е родил в близост до атомна електроцентрала.

Хипотезата може да не е изследвана, но неслучайно се носи слух, че в т.нар. "топли " водни канали на АЕЦ се въдят огромни сомове...

Въобще двойките - независимо дали са хетеро, хомо или джендър - ще бъдат сериозно засегнати от мерките на извънредното положение. С оглед на ситуацията нищо чудно главният прокурор Иван Гешев да поиска поредна промяна в Наказателния кодекс. Най-вече в частта му, отнасяща се до дефинирането на т.нар. ОПГ - организирана престъпна група. Според сега съществуващия закон трима са достатъчни, за да заминат директно към  спецсъда като организирана престъпна група.

Много е вероятно обаче заради извънредното положение този текст да се окаже неадекватен. Във въздуха, особено в прокуратурата, витае нещо - тезата, че трима са много, а двама са малко май  отива по дяволите. Все по-ясни очертания придобива наказателната норма, че за ОПГ всъщност са предостатъчни и двама души.

Нещо повече - при сегашните обстоятелства всеки човек поотделно е извънредно подозрителен. Заради възможността да пренася смъртоносна зараза даже  без да го знае. И без изобщо да му личи. Даже не е необходимо да е джихадист. Той дори може и да не подозира, че всъщност е ходеща бомба с биооръжие. Но е такъв и щъка необезпокояван навсякъде.

Явно тази представа притеснява българските народни представители и те взимат мерки - не случайно за тях има всякакви спецсредва за защита, като започнем от маски, защитни костюми, дезифектанти и т.н. Докато самите им избиратели са принудени да плащат двойно и тройно на спекуланти за същите средства. Въпреки намерението на депутатите да пресекат спекулата с новоприетите текстове в закона за извънредното положение.

В тази връзка науката би трябвало да отговори и на въпроса дали коронавирусът е безсилен пред биполярното разстройство?

Докато науката изследва този проблем, изглежда предстои ново тълкувание и на дефиницията за терористична заплаха. Сигурно пак депутатите ще се напънат в пленарната зала и ще предложат някой нов член и за отделния индивид в условията на извънредно положение. Като нищо ще дефинират човека като една спяща терористична клетка.... Да прощава Блез Паскал, който твърди че човекът е мислеща тръстика...

С промяната на живота, която ни предстои ще се промени и фолклорът. А оттам и фолклористиката. Познати от памтивека поговорки и пословици ще изчезнат и ще се появят нови,  адекватни на  случващото се. Нещо като:  един човек - спяща терористична клетка, двама души - организирана престъпна група, трима души - ОПГ плюс защитен свидетел.

Ще поживеем, ще видим...


Румен Савов, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар